Πανδημία «θησαυρός» για τους ζάπλουτους

Οι καραντίνες, οι περιορισμοί κυκλοφορίας και όλα τα κρατικά μέτρα που έχουν επιβληθεί παγκοσμίως για την αντιμετώπιση του κορονοϊού έχουν κάνει τους φτωχούς πάμφτωχους και τους πλούσιους ζάπλουτους.

Επιπλέον, κατά μια διαβολική «σύμπτωση», όσα χρήματα απώλεσαν οι εργαζόμενοι λόγω του Covid-19 τα… τσέπωσαν οι κροίσοι. Μία από τις αποδείξεις των προαναφερθέντων είναι δύο αξιοπρόσεκτα άρθρα που δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες μέρες (στις 25 και τις 26 Ιανουαρίου 2021) στο Business Insider, τον γνωστό αμερικανικό ιστότοπο οικονομικών και επιχειρηματικών ειδήσεων.

Τα άρθρα φέρουν την υπογραφή της Juliana Kaplan. Στο δημοσίευμα της 25ης Ιανουαρίου αναφέρθηκε ότι οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο έχασαν σωρευτικά κέρδη 3,7 τρισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού! Ο αριθμός αυτός προέκυψε από επεξεργασία στοιχείων έκθεσης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ). Στο άρθρο αναφερόταν ότι «σε παγκόσμιο επίπεδο, το 8,8% των ωρών εργασίας χάθηκε και 114.000.000 άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους».

Την επομένη, στις 26 Ιανουαρίου, η Juliana Kaplan σχολίασε τα ευρήματα έκθεσης της οργάνωσης Oxfam, σύμφωνα με τα οποία οι δισεκατομμυριούχοι σε όλο τον κόσμο «είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται κατά 3,9 τρισ. δολάρια μεταξύ 18 Μαρτίου και 31 Δεκεμβρίου 2020. Ενώ οι δισεκατομμυριούχοι είχαν αρχικά απώλειες την πρώτη περίοδο της πανδημίας -όπως εκατομμύρια άλλοι σε όλο τον κόσμο-, η έκθεση (σ.σ.: της Oxfam) αναφέρει ότι είχαν ανακτήσει όλες τις απώλειες έως τον Νοέμβριο».

Επίσης, από τα στοιχεία της έκθεσης της οργάνωσης Oxfam προκύπτει ότι «η αύξηση του πλούτου των 10 πλουσιότερων δισεκατομμυριούχων από την έναρξη της κρίσης αρκεί και περισσεύει για να μην επιτρέψει κανέναν στη Γη να πέσει στη φτώχεια λόγω του ιού, αλλά και για να εξασφαλιστεί ένα εμβόλιο Covid-19 για όλους».

Με λίγα λόγια, οι φτωχοί και οι μικρομεσαίοι έχασαν 3,7 τρισ. δολάρια λόγω του κορονοϊού και οι δισεκατομμυριούχοι κέρδισαν 3,9 τρισ. δολάρια.

Είναι φως φανάρι πού πάει το πράγμα…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα