Κυριακή, 1 Αυγούστου 2021

Ο πόλεμος εναντίον της ελληνικής γλώσσας

Χθες ήταν η Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας. Αν εκφραστούμε με όρους από την επιστήμη των υπολογιστών, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι η γλώσσα κάθε χώρας είναι το «λειτουργικό σύστημα» των πολιτών.

Όλοι επιδιώκουν τον εμπλουτισμό των λειτουργικών συστημάτων τους, αλλά στην Ελλάδα το ανάξιο της πατρίδας πολιτικό σύστημα επιδίωξε πάση θυσία τον απεμπλουτισμό, την ισοπέδωση, την εξίσωση προς τα κάτω.

Η καθαρεύουσα καταργήθηκε διά νόμου. Με νόμο καταργήθηκε και το πολυτονικό σύστημα και επιβλήθηκε μια σειρά από βαρβαρισμούς στη γλώσσα μας, η οποία είναι κιβωτός του ελληνικού πνεύματος και επηρέασε καθοριστικά τον παγκόσμιο πολιτισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι τις γλωσσικές «μεταρρυθμίσεις», δηλαδή τον ακρωτηριασμό του σημαντικότερου άυλου περιουσιακού στοιχείου του έθνους μας, ακολούθησε η ελεύθερη πτώση μας σε όλα τα επίπεδα: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην παραγωγή – ακόμα και ο πληθυσμός της χώρας συρρικνώθηκε και τεθήκαμε υπό την… εποπτεία των δανειστών μας.

Η ανελέητη επίθεση στην ελληνική γλώσσα πραγματοποιείται κυρίως από το κράτος και τους φορείς, που θα έπρεπε να την υπερασπίζονται και να προωθούν την ορθή χρήση της. Λίγοι εκπρόσωποι της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας δείχνουν να έχουν καλή επαφή με τα ελληνικά.

Πολλά από τα σχολικά βιβλία είναι κακογραμμένα, στα ΜΜΕ οι βαρβαρισμοί και οι ασυνταξίες βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη και στις διαφημίσεις που μεταδίδονται αδιάκοπα η ελληνική τείνει να εκλείψει και τη θέση της καταλαμβάνει μια χυδαία αμερικάνικη αργκό.

Φυσικά, η ΕΣΗΕΑ και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, δύο κρίσιμοι θεσμοί που θα μπορούσαν να προστατεύσουν την ελληνική γλώσσα από τις επιθέσεις που δέχεται καθημερινά, είναι διακοσμητικοί και ουδέν πράττουν. Υπάρχουν μόνο ως σφραγίδες, που υπενθυμίζουν με σποραδικές και σπασμωδικές ενέργειες και ανακοινώσεις την ύπαρξή τους.

Η υπεράσπιση της γλώσσας μας είναι υπόθεση των πολιτών. Οι Έλληνες πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη και το ιερό χρέος να προστατεύσουμε και να διαδώσουμε τη γλώσσα μας – ξεκινώντας από τις ίδιες τις οικογένειές μας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ