Πρώτα το ΔΝΤ, μετά οι Έλληνες

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στέλνει μήνυμα στους δανειστές ότι προηγούνται έναντι του λαού. Η απόφαση να καταβάλουμε 3,3 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ για να ξεχρεώσουμε πρόωρα τις δόσεις για τα έτη 2021-2022 αυτό δείχνει. Αποφάσισαν να κάνουν τους γενναιόδωρους -και μάλιστα χωρίς αυτό να απαιτείται- προς το ΔΝΤ, ενώ μας λένε ότι δεν υπάρχουν άλλα χρήματα, το ταμείο είναι μείον, ο κορoνοϊός έχει αυξήσει το εξωτερικό χρέος και τα ελλείμματα, οι ενισχύσεις θα κοπούν, οι επιστρεπτέες προκαταβολές περιορίζονται και, πλέον, πρέπει να «κόβονται» περισσότεροι από τους μισούς αιτούντες!

Η κυβερνητική αναλγησία και αδιαφορία για τις ανάγκες της κοινωνίας είναι πλέον κραυγαλέα. Δεν τους νοιάζει η πανδημία της φτώχειας, που έχει πλήξει κάθε ελληνική οικογένεια, λόγω της αποτυχημένης πολιτικής την οποία άσκησαν και στο θέμα του Covid-19, αλλά ενδιαφέρονται για την εικόνα τους προς τους δανειστές. Δεν ενδιαφέρονται για τα μαγαζιά που κλείνουν, για τις αυξανόμενες οφειλές των πολιτών προς το κράτος και άλλους ιδιώτες, για τις περιουσίες που εξανεμίζονται και τους Έλληνες που έχουν άμεση ανάγκη από βοήθεια. Μόνο για το ΔΝΤ κόπτονται και συνολικά για τον ξένο παράγοντα.

Υποτίθεται ότι με αυτή την κίνηση, της πρόωρης αποπληρωμής των δανεικών από το ΔΝΤ, το κράτος θα εξοικονομούσε πόρους από τους τόκους. Όμως, το κέρδος αυτό ανέρχεται σε περίπου 50.000.000 ευρώ και δεν μπορεί να «ισοφαρίσει» τον αντίκτυπο που θα έχει αυτή η κίνηση στα τωρινά διαθέσιμα του κράτους. Οταν οι πολίτες έχουν άμεσες ανάγκες, δεν επιτρέπεται στις κυβερνήσεις να μεριμνούν κατά προτεραιότητα για τους δανειστές.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και ο πρωθυπουργός, που δίνει το πράσινο φως για κάθε ενέργεια τέτοιας μορφής, φέρουν την ευθύνη για αυτή την απόφαση και για τα χρήματα που θα λείψουν το αμέσως επόμενο διάστημα από την κλειστή και «αποξηραμένη» ελληνική οικονομία.

Η υγειονομική κρίση μπορεί να λήξει κάποια στιγμή μέσα στο έτος, αλλά η οικονομική κατάσταση που αφήνει πίσω της θα είναι για αρκετά χρόνια ιδιαίτερα… νοσηρή.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα