Εθνικά υπερήφανη εξωτερική πολιτική

Αξιοσημείωτη πρωτιά: Ο Νίκος Δένδιας είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών έπειτα από αρκετά χρόνια που όρθωσε το ανάστημά του ενώπιον των προκλήσεων της γείτονος, και δεν δίστασε να πει την αλήθεια και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του έθνους μπροστά στον Τούρκο ομόλογό του, ενώπιον δημοσιογράφων απ’ όλο τον κόσμο και κρατικών αξιωματούχων των δύο χωρών.

Η εικόνα του Νίκου Δένδια να σφυροκοπά με ευγένεια, αυστηρότητα και ελληνοπρέπεια τις απρέπειες Τσαβούσογλου ξάφνιασε ευχάριστα – κι αυτός ο αιφνιδιασμός οφείλεται, δυστυχώς, στον ενδοτισμό, στην υποχωρητικότητα και την αποφυγή σαφών απαντήσεων που οριοθετούν τα εθνικά συμφέροντα από προκατόχους του αλλά και από αρκετούς πρωθυπουργούς.

Μέχρι χθες δεν πρέπει να ήταν πολλοί αυτοί που θα πίστευαν ότι Ελληνας ΥΠΕΞ θα έλεγε σε συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα «η Τουρκία έχει παραβιάσει το Διεθνές Δίκαιο και τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο. Έχει παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος».

Ενδεικτική των όσων αναφέρθηκαν είναι και η απάντηση του κ. Δένδια στον Μ. Τσαβούσογλου για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών. Ο Ελληνας υπουργός… τόλμησε να πει τα αυτονόητα: «Θέσατε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Γιατί υπάρχει στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάπου. Κοστίζει χρήματα ο στρατός. Ως προς το θέμα των 6-10 μιλίων, ξεκινά από το 1930. Η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για πρώτη φορά το 1975, μετά από μισό αιώνα».

Στον ίδιο τόνο και ύφος ήταν οι επισημάνσεις του κ. Δένδια και για το Μεταναστευτικό, τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, το καθεστώς που διέπει τον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την πατρίδα μας σε σχέση με την Τουρκία.

Η εθνικά υπερήφανη εξωτερική πολιτική, όπως εκφράστηκε από τον Νίκο Δένδια, έχει ακόμα ένα παράπλευρο όφελος για την Ελλάδα: με τις δημόσιες διατυπώσεις του ο Ελληνας ΥΠΕΞ δέσμευσε στην εθνική γραμμή και τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα