Η ευχάριστη έκπληξη της προεδρίας Μπάιντεν

Ο οπαδισμός στην πολιτική είναι αρνητικό φαινόμενο και η υιοθέτησή του από τις μάζες εγκυμονεί κινδύνους για την ειρήνη, τη δημοκρατία και την ευημερία μιας χώρας. Οταν ο οπαδισμός αφορά ξένες πολιτικές προσωπικότητες, πέρα από το αρνητικό και το επικίνδυνο του πράγματος, υπάρχει και το γελοίο. Είναι ανόητο να παθιάζεται κάποιος για χώρες που ενίοτε αδυνατεί να εντοπίσει στον χάρτη και για πρόσωπα που δεν γνωρίζει επαρκώς.

Στην Ελλάδα, όπου οι διχασμοί και οι διαμάχες είναι κάτι σαν… θεσμός, εκφράστηκαν έντονες διχογνωμίες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και στα ΜΜΕ καταγράφηκαν πολλοί διαξιφισμοί για την εκλογική αναμέτρηση μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν!

Ο τρόπος με τον οποίο διεξήχθησαν οι εκλογές στην Αμερική, οι καταγγελίες για νοθεία, οι φυλετικές ταραχές που έγιναν καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αποτέλεσαν αφορμές για να πολωθεί ακόμα περισσότερο το κλίμα στους Ελληνες δημοσιολογούντες που… ανησυχούν για τις ΗΠΑ.

Όποια άποψη κι αν έχει κανείς για τον νέο πρόεδρο της υπερδύναμης, εκείνος με τις πράξεις, τις δηλώσεις και τις παρεμβάσεις του έχει αποδείξει ότι μπορεί να αφήσει έντονο το στίγμα του περάσματός του από την προεδρία.

Η πρώτη ευχάριστη έκπληξη από τον πρόεδρο Μπάιντεν ήταν η -άνευ αστερίσκων και αμφίσημων διατυπώσεων- αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους. Μάλιστα, στο σχετικό με το θέμα μήνυμά του, η Βασιλεύουσα δεν αναφερόταν με την τρέχουσα επίσημη ονομασία της (Ιστανμπούλ), αλλά με το κανονικό όνομά της. Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων από τους Τούρκους, που πάντοτε νιώθουν ένα ευεξήγητο αίσθημα ανασφάλειας για την Πόλη και για το πόσον καιρό θα συνεχίσουν να την έχουν.

Επίσης, ο κ. Μπάιντεν προκάλεσε ενθουσιασμό στους λογικά σκεπτόμενους πολίτες της χώρας του, αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα με την ανακοίνωσή του ότι προτίθεται να υποχρεώσει τους πολύ πλουσίους να πληρώσουν σχεδόν διπλάσιο φόρο απ’ όσο συνήθιζαν. Με τα χρήματα που θα εξασφαλίσει από τους «κροίσους» ο κ. Μπάιντεν θα βρει πόρους για το νέο του πρόγραμμα κοινωνικών δαπανών και έργων υποδομής.

Στα θετικά του νέου Αμερικανού προέδρου περιλαμβάνεται και η πρόταση για την απελευθέρωση της πατέντας των εμβολίων για τον Covid-19 – κάτι με το οποίο εξαρχής διαφώνησε η Γερμανία.

Ίσως αυτές οι πρώτες θετικές κινήσεις του κ. Μπάιντεν να οφείλονται και στην πιθανή πρόθεσή του να μη διεκδικήσει δεύτερη θητεία, αφού είναι ήδη 78 ετών. Κάθε ηγέτης που έχει απελευθερωθεί από τον βραχνά του πολιτικού κόστους διευκολύνεται στη λήψη γενναίων αποφάσεων.

Ο χρόνος θα δείξει αν η θητεία του κ. Μπάιντεν θα ανταποκριθεί στις αρχικές θετικές εντυπώσεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα