Επειγόντως μέτρα για την εγκληματικότητα

Εκτός ελέγχου καταγράφεται η εγκληματικότητα -και μάλιστα βαριάς μορφής- στη χώρα μας, ειδικά το τελευταίο διάστημα. Το ένα αιματηρό κρούσμα διαδέχεται το άλλο, με αποτέλεσμα να αναρωτιέται κανείς μήπως η γνωστή φράση «γίναμε Κολομβία» δεν συνιστά πλέον υπερβολή, αλλά αποτυπώνει την τραγική πραγματικότητα.

Το πρόβλημα ασφαλώς δεν είναι τωρινό και οι αιτίες που το συνθέτουν είναι πολλές. Μία από αυτές έχει σχέση και με το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης, που έχει οξυνθεί τα τελευταία χρόνια, παρά τις κατά καιρούς βαρύγδουπες υποσχέσεις για την αντιμετώπισή του. Οι αρμόδιοι περιγράφουν και άλλες παραμέτρους, που συνδέονται είτε με τα θέματα εκπαίδευσης των αστυνομικών είτε με τη χρόνια πλημμελή διάταξη των δυνάμεων αστυνόμευσης ή ακόμη και με την έλλειψη των αναγκαίων υποδομών και υλικού.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, διαπιστώνεται ότι η τελευταία διετία είναι χαμένη και στο πεδίο αυτό. Η Ν.Δ. κέρδισε τις εκλογές τον Ιούλιο του 2019 και ο Κ. Μητσοτάκης έγινε θριαμβευτικά πρωθυπουργός, υποσχόμενος ότι θα μπει τάξη και θα ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας για τους πολίτες. Οι υποσχέσεις δεν ήταν, βεβαίως, δύσκολο να δοθούν. Και ακόμη ευκολότερο ήταν για την ελληνική κοινωνία να τις δεχτεί και να τις πιστέψει, καθώς η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη τετραετία είχε στεφθεί από πλήρη αποτυχία και στον τομέα αυτόν. Το δόγμα Τόσκα «εάν στο σπίτι σας μπουν εγκληματίες, να κάνετε ότι κοιμάστε…» έχει μείνει από τότε παροιμιώδες.

Μάλιστα, για λόγους που εκείνος γνωρίζει και θεωρώντας πάντως ότι δεν υπήρχε κάποιο στέλεχος της Ν.Δ. κατάλληλο για τον ρόλο αυτόν, ο κ. Μητσοτάκης ανέθεσε τον τομέα της δημόσιας ασφάλειας σε μια πολιτική μεταγραφή από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Την πρώτη περίοδο δεν έλειψαν και οι επικοινωνιακές δάφνες για την επιλογή αυτή.

Ο χρόνος κύλησε, όμως, οι εντυπώσεις στέρεψαν και η πραγματικότητα προβάλλει ωμή και δυσάρεστη. Από τις απόπειρες και τις δολοφονίες σε βάρος δημοσιογράφων έως τα αποτρόπαια εγκλήματα, όπως στα Γλυκά Νερά, τα συνεχή ξεκαθαρίσματα λογαριασμών στον χώρο της νύχτας και τις ασταμάτητες ληστείες και διαρρήξεις, το τοπίο γίνεται ολοένα πιο σκοτεινό.

Δεν αρκεί πλέον να χρεώνεται η πολιτική αποτυχία. Είναι απαραίτητο να γίνουν άμεσα και όλες εκείνες οι τομές στη νομοθεσία, που αφενός θα βοηθήσουν τους πολίτες να έχουν την ασφάλεια την οποία χρειάζονται, αφετέρου θα καταστήσουν, όπου πρέπει, δρακόντειες τις ποινές για τους εγκληματίες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα