Δυτικότεροι της Δύσης και εξωτερική πολιτική

Διπλωματία δεν σημαίνει επίδειξη ευκαμψίας προς όλους όσοι θεωρούνται ισχυροί από τους πολιτικούς που έχουν εθιστεί στην υποτέλεια και δεν γνωρίζουν άλλον τρόπο συμπεριφοράς από τον χαμερπή.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με την επίσκεψή του στη Ρωσία και τις δηλώσεις του για μια σειρά από θέματα -από τις ευρωρωσικές σχέσεις μέχρι το εμβόλιο Sputnik- δείχνει ότι ασκεί κανονική, πολυδιάστατη και σώφρων εξωτερική πολιτική. Δεν συμπεριφέρεται σαν υπάλληλος της Ε.Ε. και των ΗΠΑ που πήγε στη Ρωσία για να επαναλάβει όσα του… είπαν να πει.

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος ως προς την πολιτική Δένδια βρίσκεται ο πρωθυπουργός. Εχοντας λάβει ως αφορμή το επεισόδιο με την πτήση του αεροσκάφους της RyanAir το οποίο κατευθυνόταν στο Βίλνιους της Λιθουανίας αλλά υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ της Λευκορωσίας, ο κ. Μητσοτάκης προβάλλει μια εικόνα εν εξάλλω ευρισκομένου εμπροσθοφύλακα της Ε.Ε. και… υπασπιστή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν!

Δεν χρειάζεται να αγχώνεται ο κ. Μητσοτάκης ούτε να κάνει κωμικές υπερπροσπάθειες επίδειξης νομιμοφροσύνης προς τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς. Ούτως ή άλλως κάθε μεγάλη δύναμη γνωρίζει τα όριά της, τα δυνατά σημεία της και τις αδυναμίες της, και δεν είναι τόσο αφελής ώστε να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας κάποιου τον οποίον θεωρεί δεδομένο. Είναι πάγιο χαρακτηριστικό της ανθρώπινης συμπεριφοράς η στάση μας να είναι στα όρια της περιφρόνησης προς όλους όσους θεωρούμε ότι έχουμε στο «τσεπάκι».

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται εξαλλοσύνες ούτε προς τη μία κατεύθυνση ούτε προς την άλλη. Δεν χρειαζόμαστε ούτε υπερφίαλους Δον Κιχώτες ούτε Χατζηαβάτες με το κεφάλι σκυμμένο και τον τράχηλο «στρωμένο» για τη λαιμαριά. Χρειαζόμαστε πολιτικούς που να γνωρίζουν τη δουλειά τους και να ποντάρουν στις καλές σχέσεις με όλους τους σημαντικούς παράγοντες που διαμορφώνουν τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο κ. Μητσοτάκης ας συγκρατήσει λίγο τον υπερβάλλοντα ζήλο του να δείξει «καλός και πρόθυμος» προς την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ και ας μεριμνήσει και για τις σχέσεις μας με τη Ρωσία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα