Λείπει μόνο το παντεσπάνι

Για μερικούς, η εξουσία είναι το καλύτερο και ταχύτερο όχημα απόδρασης από την πραγματικότητα και ταξιδιού σ’ έναν παραμυθένιο κόσμο ικανοποίησης φιλοδοξιών και καπρίτσιων. Αυτό ισχύει στην περίπτωση του πρωθυπουργικού ζεύγους Κυριάκου Μητσοτάκη και Μαρέβας Γκραμπόφσκι. Ο μεν παραγγέλνει πρωθυπουργικό αεροσκάφος -ενώ η Ελλάδα ήδη διαθέτει τρία-, η δε, με εντολή του συζύγου της, αναλαμβάνει την ανακαίνιση… πτερύγων του Μεγάρου Μαξίμου. Λουδοβίκειο σχήμα επίχρυσου μεγαλείου στο γκρίζο φόντο μιας χώρας σε βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τέτοιου είδους κινήσεις μαρτυρούν μια ιδιοκτησιακή αντίληψη της δημόσιας περιουσίας. Η προσθήκη VIP αεροσκαφών στον υπάρχοντα στόλο και οι μεταβολές στο Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορεί να αποφασίζονται έτσι απλά από τον πρωθυπουργό και τη σύζυγό του, λες και πρόκειται για οικογενειακή προίκα την οποία διαχειρίζονται. Επιπλέον, δεν αρκεί ως δικαιολογία ότι «δεν πρόκειται να κοστίσουν» όποιες αλλαγές στους Ελληνες πολίτες. Κάθε μεταβολή κοστίζει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ακόμα κι όταν σε λογιστικό επίπεδο παρουσιάζεται σαν δωρεάν παροχή. Αν, για παράδειγμα, οι μετατροπές στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρηθούν αποτυχημένες ή -το πιθανότερο- κιτς από τους επόμενους ενοίκους, ποιος θα πληρώσει για την επιστροφή στην προτεραία κατάσταση;

Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που η πατρίδα ταλαιπωρείται από την ανεργία, την ύφεση, την ανασφάλεια, αλλά και τα απόνερα της πανδημίας, η οποία χρησιμοποιήθηκε και σαν πολιορκητικός κριός που πόρθησε ελευθερίες και δικαιώματα των πολιτών.

Αυτού του είδους οι συμπεριφορές, η νοοτροπία και οι επιλογές είναι -αν μη τι άλλο- απωθητικές. Οι Ελληνες ζουν με ψίχουλα, πολλοί υποχρεώθηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, να απέχουν από την εργασία τους, να τη βγάζουν με τα… χαρτζιλίκια που μοίρασε το χρεοκοπημένο και αδιάκοπα δανειζόμενο κράτος, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του ασχολούνται με δραστηριότητες πολυτελείας, όπως η ανακαίνιση του Μεγάρου Μαξίμου και η αγορά ενός ακόμα πρωθυπουργικού αεροσκάφους.

Μια και η κυρία Γκραμπόφσκι δεν είναι εκλεγμένη και ουδέν αξίωμα έχει, ας προσγειωθεί επιτέλους ο σύζυγός της στην πραγματικότητα και ας αφουγκραστεί τα προβλήματα των Ελλήνων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα