Αμετάκλητα ψέματα για τους μετακλητούς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψηφίστηκε από τους εκλογείς για διάφορους λόγους. Εις εξ αυτών ήταν να «ταπώσει» τον πίθο των Δαναΐδων, που είναι οι μετακλητοί υπάλληλοι στα υπουργεία – μια βαθιά οικονομική πληγή, που επιβεβαιώνει την υποψία ότι το κράτος λειτουργεί για να εξυπηρετεί τα κόμματα. Στις 3 Ιουλίου, λίγες ημέρες προτού διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές του 2019, δήλωνε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha:

«Οι μετακλητοί θα μειωθούν. Οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου θα χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες του Δημοσίου. Το κόστος μισθοδοσίας του Δημοσίου τα τελευταία τέσσερα χρόνια αυξήθηκε 2 δισ. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Θα περιορίσουμε το αποτύπωμα των γενικών γραμματέων. Θα υπάρχει καθορισμένος αριθμός μετακλητών για κάθε υπουργό και μια συστηματική προσπάθεια μείωσης του αποτυπώματος του κράτους εκεί που το κράτος δεν είναι απαραίτητο».

Τι απέγινε με τις υποσχέσεις Μητσοτάκη να μειώσει τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων εξήγησε η «κυριακάτικη δημοκρατία» στο αποκαλυπτικό άρθρο της για την αύξηση του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων. Εκεί αναφέρονταν και τα εξής:

«Μήνα με τον μήνα οι μετακλητοί υπάλληλοι αυξάνονται όλο και πιο πολύ, ενώ η κυβέρνηση της Ν.Δ. με τον νόμο για το επιτελικό κράτος (ν. 4622/2019) τους δίνει και εξουσίες μέσω της δυνατότητας να αναλαμβάνουν και θέσεις ευθύνης (διευθυντές, προϊστάμενοι) εις βάρος των μόνιμων υπαλλήλων, προφανώς για να ελέγξει τη Δημόσια Διοίκηση σε όλες τις βαθμίδες. […]

Πριν από δύο χρόνια, τον Ιούλιο του 2019, όταν ανέλαβε η Ν.Δ., οι μετακλητοί ήταν 1.710 και σχεδόν τους διπλασίασε… (Τα στοιχεία προέρχονται από το apografi.gov.gr, στην ενότητα στατιστικά ανθρώπινου δυναμικού…) Σημαντική αύξηση όμως παρουσιάζουν και οι προσλήψεις υπαλλήλων και άλλων κατηγοριών (προσλήψεις για τη μεταναστευτική κρίση, ορισμένου χρόνου και ωρομισθίων μέσω ΕΣΠΑ, αλλά και το τακτικό προσωπικό του δημόσιου τομέα έχει αυξηθεί)».

Η μόνη υπόσχεση που τήρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν η μείωση «του αποτυπώματος του κράτους». Στη θέση του κράτους έβαλε τους κολλητούς και τους κολλητούς των κολλητών, με την ιδιότητα των μετακλητών υπαλλήλων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα