Το μεγάλο σορτάρισμα

Το χειρότερο σενάριο είναι να μην πρόκειται για ασχετοσύνη αλλά να υπάρχει σκέψη και σχέδιο πίσω από την ανεκδιήγητη, άδικη και προκατειλημμένη -σε βάρος των επαγγελματιών της εστίασης και του τουρισμού- κυβερνητική πολιτική.

Θα είναι ολέθριο να επιδιώκεται να μεταβιβαστεί όλο το ελληνικό επιχειρηματικό δυναμικό σε ξένα χέρια και οι επιχειρηματίες της πατρίδας μας να μετατραπούν εν μια νυκτί σε υπαλλήλους των οικονομικών πτωματοβόρων όρνεων, που αγοράζουν εταιρίες και επιχειρηματικές μονάδες αντί πινακίου φακής.

Πρόσφατα δημοσιευθείσα έρευνα του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E-Real Estates αποκαλύπτει ότι υπάρχει μια τάση εκποίησης των ελληνικών ξενοδοχειακών μονάδων, αφού «211 ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα διατίθενται προς πώληση μόνο τους τελευταίους δύο μήνες».

Επιπλέον, στην ίδια έρευνα αναφέρεται ότι έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα νέα funds που επιδιώκουν, μεταξύ άλλων, και την απόκτηση ακινήτων και ξενοδοχειακών μονάδων μέσω «ροζ» δανείων. Δηλαδή, σε επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου καθώς και ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται στο όριο πλέον να γίνουν «κόκκινες». Αυτά τα funds διαπραγματεύονται είτε την εξαγορά του δανείου και των υποθηκών μέσω «κουρέματος» των απαιτήσεων «μεταφέροντας πλέον την οφειλή – απαιτήσεις στο δικό τους χαρτοφυλάκιο, όπου ο δανειολήπτης πλέον θα είναι υπόχρεος σε αυτούς για την καταβολή των μηνιαίων δόσεων, είτε μέσω επαναχρηματοδότησης των εταιριών με εγγύηση τις μετοχές και τα περιουσιακά τους στοιχεία ή/και μέσω συνδυασμού, εξαγορά δανείου μέσω haircut των απαιτήσεων και ταυτόχρονη επαναχρηματοδότηση».

Κι ενώ ο πάλαι ποτέ χρυσοφόρος κλάδος του τουρισμού οδεύει σε ξένα χέρια, κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την εστίαση. Χαρακτηριστικά είναι όσα καταγγέλλουν οι επαγγελματίες εστίασης και ψυχαγωγίας από όλη την Ελλάδα στην επιστολή τους προς τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας. Την επιστολή συνυπογράφουν πανελλαδικά 45 πρωτοβάθμια σωματεία. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το σημείο όπου γίνεται μνεία για την επιλεκτική στοχοποίηση του κλάδου: «82.400 επιχειρήσεις που θέλετε να τις χρησιμοποιήσετε ως μοχλό πίεσης προς τους ανεμβολίαστους για να τους πείσετε να εμβολιαστούν, θέτοντας περιορισμούς και απαγορεύσεις στην είσοδο των επιχειρήσεών μας, κάτι το οποίο θέλετε να εφαρμοστεί μόνο στη δική μας επαγγελματική ομάδα. […] Η εμμονική στοχοποίηση του χώρου αποδεικνύεται περίτρανα από το ΦΕΚ 2979/07.07.2021, στο οποίο ορίζεται η εκ των υστέρων επιβολή κυρώσεων από social media και φωτογραφίες ΜΟΝΟ στις επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης.

Στις υπόλοιπες 38 επαγγελματικές κατηγορίες (όπως δημόσιες υπηρεσίες, δικαστήρια, αεροπλάνα, πλοία, εμπορικά καταστήματα) δεν μεταδίδεται ο Covid-19;»

Οι επαγγελματίες της εστίασης καλούν την κυβέρνηση να μη χρησιμοποιεί τις 82.400 επιχειρήσεις και τους 400.000 εργαζομένους «ως άλλοθι στο να καλύψετε τυχόν λανθασμένους χειρισμούς στη διαχείριση της πανδημίας».

Μακάρι οι καταγγέλλοντες να έχουν δίκιο και να πρόκειται περί απλού κυβερνητικού λάθους και όχι σκόπιμου σορταρίσματος των δυνατών «χαρτιών» της ελληνικής οικονομίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα