Κίνδυνος θάνατος οι σωλήνες αμιάντου!

Η «δημοκρατία» σήμερα αποκαλύπτει ότι η Θεσσαλονίκη υδροδοτείται από ένα δίκτυο το οποίο έχει και αγωγούς από αμίαντο. Οπως γράφει σε σχετικό άρθρο η εφημερίδα μας, «σε συζήτηση για την έγκριση περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας λόγω εργασιών της ΕΥΑΘ, ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική”, Γιάννης Κουριαννίδης, αναφέρθηκε σε έγγραφο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, στο οποίο αναφερόταν ότι οι εργασίες αυτές θα πραγματοποιηθούν προκειμένου να συνδεθούν νέοι αγωγοί ύδρευσης σε προϋπάρχοντες κατασκευασμένους από αμίαντο. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σωκράτης Δημητριάδης αρχικά αρνήθηκε κατηγορηματικά την ύπαρξη σωληνώσεων από αμίαντο, αλλά όταν ο κ. Κουριαννίδης επανήλθε διαβάζοντας τη συγκεκριμένη διατύπωση της εισήγησης από τα Πρακτικά, αναγκάστηκε να παραδεχτεί την ύπαρξη σωληνώσεων αμιάντου».

Ο Δήμος Θεσσαλονικέων, η ΕΥΑΘ αλλά και το σύνολο των δήμων και των εταιριών ύδρευσης πρέπει να ενημερώσουν το κοινό σχετικά με την ύπαρξη αγωγών φτιαγμένων από αμίαντο στα δίκτυα ύδρευσης της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η «επίσημη» γραμμή από τις εταιρίες ύδρευσης και από δημοτικές Αρχές είναι ότι ο αμίαντος είναι καρκινογόνος μόνο όταν εισπνέεται και όχι όταν γίνεται κατάποση ινών αμιάντου, λόγω της φθοράς σωλήνων ύδρευσης που έχουν φτιαχτεί από το προαναφερθέν υλικό.

Αν λοιπόν είναι τόσο αβλαβές το υλικό όποτε το… καταπίνουμε μαζί με το νερό, τότε δημιουργείται μια εύλογη απορία στους επισκέπτες της ιστοσελίδας της ΕΥΔΑΠ (https://www.eydap.gr/userfiles/c3c4382d-a658-4d79-b9e2-ecff7ddd9b76/Αμίαντος.pdf), όπου διευκρινίζεται το ακόλουθο: «H ΕΥΔΑΠ δεν κατασκευάζει πλέον νέα τμήματα του δικτύου ύδρευσης από αμιαντοτσιμεντοσωλήνες. Τόσο για την κατασκευή νέων τμημάτων όσο και για την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου τμήματος του δικτύου στην περιοχή αρμοδιότητάς της η ΕΥΔΑΠ χρησιμοποιεί υλικά όπως ο χάλυβας και το πολυαιθυλένιο».

Οι υπεύθυνοι για τη δημόσια υγεία ας πάρουν επιτέλους μια απόφαση περί των αγωγών ύδρευσης που έχουν φτιαχτεί από αμίαντο και ας ενημερώσουν σχετικά το κοινό. Οι υπεκφυγές και τα σοφίσματα δεν απαλλάσσουν από τυχόν ευθύνες για πράξεις και παραλείψεις που ενδέχεται να προκαλέσουν βλάβες στην υγεία των πολιτών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα