Άρση μονιμότητας από το «παράθυρο»

Το καθεστώς του Κυριάκου Μητσοτάκη αποφεύγει την πολιτική διαδικασία του δημοκρατικού διαλόγου, επειδή και την αγνοεί και δεν θεωρεί ικανή την κοινωνία να σταθεί απέναντι στους νεοφιλελεύθερους «αρίστους». Γι’ αυτόν τον λόγο, η κυβέρνηση προσπαθεί με κουτοπόνηρο τρόπο, χρησιμοποιώντας την πανδημία σαν προπέτασμα καπνού, να εφαρμόσει τις πολιτικές που επιθυμεί.

Μία από αυτές τις πολιτικές είναι η κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων – κάτι που ήδη έχει αρχίσει να εφαρμόζεται, μια και έχουν αλλάξει οι συμβατικές υποχρεώσεις πολλών εκ των στελεχών του δημόσιου τομέα. Οι ανεμβολίαστοι θα χάνουν μισθούς, θα τίθενται σε αργία, θα μετακινούνται σε άλλες θέσεις, θα είναι πειθαρχικά ελεγκτέοι, ουσιαστικά θα τεθούν σε δυσμένεια ή και θα βγουν εκτός υπηρεσίας. Η απομάκρυνση 54 ανεμβολίαστων πυροσβεστών από τις οκτώ ΕΜΑΚ, με διαταγή του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής, είναι η αρχή του ξεδιπλώματος του κουβαριού. Το μόνο που χρειάζεται στην κυβέρνηση είναι αρκετές ποσότητες καταστροφολογίας από τα ΜΜΕ.

Ο διαρκής βομβαρδισμός της κοινωνίας με ειδήσεις, που παρουσιάζονται με… αρμαγεδδονικά χρώματα, δημιουργεί μια αίσθηση κατάστασης πολιορκίας. Έτσι, η κυβέρνηση περνά νόμους, υπουργικές αποφάσεις, Προεδρικά Διατάγματα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να σκαρφιστεί, επικαλούμενη «έκτακτες και ειδικές συνθήκες». Στις «έκτακτες» περιστάσεις, οι δράσεις της εξουσίας πρέπει να είναι ακαριαίες. Δεν μπορούν να περιμένουν να ξεκινήσουν και να τελειώσουν οι «περιττές» (για όλα τα αυταρχικά καθεστώτα) και χρονοβόρες διαδικασίες του δημοκρατικού διαλόγου.

Στα παραπάνω αξίζει να προστεθεί και η ομολογημένη προτίμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σ’ αυτό το μοντέλο διακυβέρνησης. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ράδιο Κ» της «Καθημερινής» στις 4 Ιουλίου είπε: «Θέλω να διατηρήσω τα επόμενα δύο χρόνια αυτή την αίσθηση του κατεπείγοντος, η οποία μας επιβλήθηκε λόγω της πανδημίας».

Με λίγα λόγια, θέλει να περάσει το σύνολο των πολιτικών που επιθυμεί ως «κατεπείγουσες», επικαλούμενος την πανδημία ή οτιδήποτε άλλο βρει πρόχειρο.

Για αρχή, λοιπόν, αίρει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων από το παράθυρο, με το πρόσχημα της συμμόρφωσης στη διαταγή περί εμβολιασμού. Και τώρα που έκανε την αρχή, έπεται συνέχεια.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα