Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

Ακίνητη περιουσία σε κινούμενη άμμο

Στην Ελλάδα, μία από τις «ατμομηχανές» της ανάπτυξης, διαχρονικά, είναι η οικοδομή και γενικότερα ο τζίρος που δημιουργείται μέσω της ανάπτυξης δραστηριότητας στην ακίνητη περιουσία. Η γη «γεννούσε χρήμα», συντηρούσε δεκάδες επαγγέλματα και αποτέλεσε πυλώνα για κρίσιμους κλάδους της οικονομίας, μέχρι που ενέσκηψαν η κρίση και η υπαγωγή της χώρας μας στο έλεος των «δανείων δυνάμεων». Από την αποφράδα ημέρα του διαγγέλματος του Γιώργου Παπανδρέου στο Καστελόριζο μέχρι σήμερα, η γη έχει στερέψει από ρευστότητα και για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά έχει γίνει κανονικός βραχνάς! Το όνειρο ζωής μετατράπηκε σε εφιάλτη.
Ο τόπος μας, για όσον καιρό διατηρεί την ισχύ της η ξενοκρατία, δεν «γεννάει» τίποτε άλλο, παρά μόνο υποχρεώσεις για όσους κληρονόμησαν ή αγόρασαν ακίνητη περιουσία. Το κράτος είναι απηνής διώκτης όλων των σκληρά εργαζόμενων Ελλήνων που έχουν στην κατοχή τους ένα σπίτι ή οικόπεδο. Τους φορολογεί με τρόπο αυθαίρετο και εξοντωτικό, και δημεύει σταδιακά το βιός τους. Το χαράτσι που εμπνεύστηκε ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο ΕΝΦΙΑ και οι υπόλοιποι φόροι οι οποίοι επιβαρύνουν τα ακίνητα υποχρεώνουν τους Ελληνες να τα πουλάνε όσο όσο, για να μην καταλήξουν στη… φυλακή επειδή κληρονόμησαν κάτι από τους προγόνους τους ή το αγόρασαν για να το δώσουν στα παιδιά τους!
Οι αξίες των ακινήτων έχουν καταρρεύσει, αλλά για το κράτος παραμένουν ακλόνητες! Ενώ όλοι γνωρίζουν ότι μια σοβαρή μείωση των αντικειμενικών αξιών θα μπορούσε να αναζωπυρώσει την κίνηση στη συγκεκριμένη αγορά και να ανακουφίσει τα νοικοκυριά που πληρώνουν «μαλλιοκέφαλα» στον ΕΝΦΙΑ, οι ιθύνοντες του οικονομικού επιτελείου κωφεύουν! Οχι μόνο δεν προβαίνουν σε άμεση αναθεώρηση των εν λόγω αξιών και σε προσαρμογή τους στα επίπεδα της αγοράς, αλλά δεν απαντούν καν στη φημολογία που θέλει τη μείωσή τους να λαμβάνει χώρα από το… 2017 και μετά!
Με λίγα λόγια, οι «τεχνοκράτες» τρέφουν την αυταπάτη ότι οι Ελληνες θα ανέχονται αυτό το χάλι για ακόμα τρία χρόνια…

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ