Πέμπτη, 22 Απρ 2021

Αρτηριοσκλήρωση και φοροεπιδρομή

Οι αρχαιότερες συλλογικότητες του ανθρώπινου πολιτισμού είναι ο Στρατός και η Εκκλησία. Δύο δομές που έχουν δοκιμαστεί στον χρόνο και η ύπαρξή τους δεν μπορεί να απειληθεί από τις όποιες συγκυρίες. Η ιεραρχία τους είναι συγκεκριμένη, η πειθαρχία των στελεχών τους δεδομένη (παρά τις εξαιρέσεις, που επιβεβαιώνουν τον κανόνα) και η τήρηση των εσωτερικών κανονισμών πιστή.
Ο Στρατός και η Εκκλησία φροντίζουν για τη διατήρηση αλλά και τη νοηματοδότηση του συλλογικού βίου και η αυστηρότητα των τυπικών που ακολουθούν είναι προαπαιτούμενο για τη διαχρονία τους. Ωστόσο, ακόμα κι αυτοί οι θεσμοί είναι ευέλικτοι. Προσαρμόζονται στις εξελίξεις -όχι βέβαια σε… δημοσιογραφικό χρόνο- και τις απαιτήσεις των καιρών και διατηρούν έτσι την επαφή τους με τη ζώσα κοινωνία.
Στην Ελλάδα, ειδικά στα χρόνια της μνημονιακής λαίλαπας, το πιο ασταθές και συνάμα αρτηριοσκληρωτικό και άκαμπτο καθίδρυμα είναι το υπουργείο Οικονομικών! Η ασυναρτησία και η κοινωνική αναλγησία είναι δόγματα που δεν τέθηκαν ούτε για δευτερόλεπτο υπό αμφισβήτηση, αναθεώρηση ή προσαρμογή σύμφωνα με τις ανάγκες των πολιτών.
Ενα παράδειγμα (από τα αναρίθμητα) για τα προλεχθέντα δημοσιεύτηκε σε άρθρο της εφημερίδας μας. Εκεί, μεταξύ άλλων, διαβάσαμε: «Στις 25 Ιουλίου αναμένεται να “ξεκολλήσει”, στην καλύτερη περίπτωση, η εκκαθάριση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και να αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια στο TAXISnet. Η καθυστέρηση αυτή σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα έχουν μόλις έξι ημέρες περιθώριο για να καταβάλουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ μαζί με την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, που έχει την ίδια καταληκτική προθεσμία (31 Ιουλίου)! Γεγονός που δημιουργεί ακόμα μία ανυπέρβλητη δυσκολία για την πλειονότητα των φορολογουμένων, αλλά για την πολιτική ηγεσία πέρα βρέχει».
Δύσκολα μπορούν να γίνουν σχόλια για τέτοιου είδους προδήλως παρανοϊκές και αντιλαϊκές αποφάσεις. Μόνο υποδείξεις για να εφαρμοστεί κάποτε και στην πικρή πατρίδα μας το αυτονόητο και να ακολουθηθεί η κοινή λογική.
Είθε να γίνει κάποτε αυτή η… επανάσταση!

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ