Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Χρήσιμες ιδέες από το Βερολίνο

Η προσεκτική και συνδυαστική ανάγνωση της ειδησεογραφίας μπορεί να λειτουργήσει διδακτικά. Με αυτή τη μέθοδο πολλά κομμάτια του παζλ της πραγματικότητας ενώνονται. Η εικόνα συμπληρώνεται και φανερώνεται ο σχεδιασμός της οικονομικής εξαθλίωσης των Ελλήνων ως σύγχρονο όπλο, το οποίο θα εξαναγκάσει τον λαό μας να δεχτεί και την εκποίηση των «ασημικών» της πατρίδας, την απώλεια της ακίνητης περιουσίας των ιδιωτών αλλά και αβαρίες στα εθνικά ζητήματα.

Η επικαιρότητα προσφέρει πολλές ευκαιρίες συσχετισμού ειδήσεων ούτως ώστε να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα. Προχθές είχαμε την έκθεση του ΔΝΤ με τίτλο «Προσαρμογή στις χώρες της ευρωζώνης με ελλείμματα: πρόοδος, προκλήσεις και πολιτικές». Εκεί, όπως σημείωσε η εφημερίδα μας, οι «ειδικοί» παραδέχονται ότι «η δημοσιονομική προσαρμογή και οι μεγάλες περικοπές μισθών που υποχρεώθηκε να κάνει η Ελλάδα δεν βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον, αυτά τα… ψαλιδίσματα, αντί να ενισχύσουν, οδήγησαν σε πτώση την παραγωγικότητα».

Δεν συμπληρώθηκε ούτε εικοσιτετράωρο από τη δημοσίευση της είδησης και προέκυψε μια άλλη, εξίσου ενδιαφέρουσα, που αποδεικνύει περίτρανα τον δόλο εναντίον των Ελλήνων. Η «δημοκρατία» έγραψε ότι στη Γερμανία «συζητούνται γενναίες μισθολογικές αυξήσεις στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις». Αυτή η ιδέα δεν ανήκει στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των Γερμανών εργατών αλλά «στον επικεφαλής οικονομολόγο της Bundesbank Γενς Ούλμπριχ».

Οι συνειρμοί είναι αναπόφευκτοι. Στην Ελλάδα κολοβώθηκαν οι μισθοί και κατέρρευσε η αγοραστική δύναμη, μειώθηκαν τα εισοδήματα, πάγωσε η αγορά και προέλασε η ύφεση. Υπάρχει πλέον επίσημη παραδοχή γι’ αυτό και από το ΔΝΤ. Στη Γερμανία, που δεν θέλουν να υποστούν τα ίδια, προτείνεται μεγάλη αύξηση στους μισθούς και έχει παρουσιαστεί η θεωρητική τεκμηρίωση της αναγκαιότητας των αυξήσεων.
Οπότε, μια που οι ελληνόφωνοι υπηρέτες της τρόικας μνημονεύουν διαρκώς τις γερμανικές «συνταγές», γιατί δεν σπεύδουν να υιοθετήσουν και αυτήν; Μήπως δεν τη βρίσκουν εφικτή; Μήπως οτιδήποτε θετικό για τους Ελληνες απορρίπτεται δίχως δεύτερη κουβέντα από τους «σωτήρες» μας;
Οι απαντήσεις, δυστυχώς, είναι αυτονόητες…

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ