Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

Η ανίσχυρη διαχείριση πανίσχυρων συμβόλων

Και μόνο η υποψία ότι πίσω από τα αρχαία τείχη του μνημείου που ανακαλύφθηκε στην Αμφίπολη βρίσκεται ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή προσώπων που συνδέονταν με εκείνον προκάλεσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Οπως έγραψε η «κυριακάτικη δημοκρατία», ένα από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία που ασχολήθηκαν με το θέμα είναι το Associated Press.

Για την ταυτότητα του ταφικού μνημείου, τα πρόσωπα τα οποία αναπαύονται επί χιλιετίες εντός του και την ιστορική τους διαδρομή θα αποφανθούν η αρχαιολογική σκαπάνη και οι εξειδικευμένοι επιστήμονες, που υπομονετικά και συστηματικά φέρνουν στο φως κομμάτια από την περίλαμπρη ελληνική ιστορία. Ούτως ή άλλως, το αποτύπωμα του Αλεξάνδρου, του υιού του Φιλίππου, στις συνειδήσεις των ανθρώπων ξεπερνάει τα σύνορα του χρόνου, του χώρου και των περιστάσεων.

Είτε έχει βρεθεί ο τάφος του είτε όχι, ο μέγιστος των Ελλήνων θα συνεχίσει να καλπάζει ορμητικά, πάνω στον Βουκεφάλα του, στην ιδεατή λεωφόρο της υστεροφημίας και της αρετής.

Ωστόσο, το αίνιγμα της ταυτότητας των ευρημάτων στην Αμφίπολη είναι μια καλή αφορμή για στοχασμό πάνω στα δυνατά χαρτιά του έθνους μας και στη διαχείρισή τους. Ενα από τα ισχυρότερα όλων είναι η Ιστορία και ο αρχαιολογικός πλούτος που έχει αποκαλυφθεί ή που κρύβεται ακόμα στα σπλάχνα της πατρίδας μας.

Είναι επαρκές το ενδιαφέρον του κράτους; Σαφέστατα όχι! Ο υπουργός Πολιτισμού Π. Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε ότι θα γίνει εφικτή η συνέχιση των ανασκαφών στην Αμφίπολη με μια έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 40.000 ευρώ. Θετική η πρωτοβουλία του υπουργού. Ομως, αυτό το ποσόν είναι ένα ταπεινό κλάσμα από τους πακτωλούς χρημάτων που καταπίνουν κάθε χρόνο σκοτεινές ΜΚΟ, ανεξάρτητες αρχές και άλλα τέτοια νεφελώματα.

Επίσης, θυμηδία και οργή προκαλεί το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχουν άνεργοι αρχαιολόγοι! Μια ειδικότητα η οποία θα έπρεπε εκ της φύσεως της χώρας μας να είναι περιζήτητη. Συν τοις άλλοις, από σημαντικά ιστορικά μνημεία λείπει προσωπικό. Μερικά βρίσκονται ολοσχερώς παραμελημένα. Ανίσχυρη διαχείριση πανίσχυρων συμβόλων…

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ