Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

Η ενιαία Γερμανία και οι αποζημιώσεις

Σαν σήμερα, το 1990, υπεγράφη η συνθήκη ενοποίησης των δύο Γερμανιών. Η Ανατολική Γερμανία, που βρισκόταν από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δέσμια των Σοβιετικών, ενώθηκε με την προηγμένη Δυτική Γερμανία, με τη σύμφωνη γνώμη των δυτικών δυνάμεων, που είχαν επικρατήσει στον Ψυχρό Πόλεμο.

Η επανένωση ακύρωσε και το τελευταίο επιχείρημα των Γερμανών για τη μη αποπληρωμή των οφειλών τους προς την Ελλάδα, όπως αυτές δημιουργήθηκαν την περίοδο της Κατοχής.

Οι επίγονοι του Γ’ Ράιχ έλεγαν πως δεν μπορεί να ξεχρεώσει την Ελλάδα μόνο η μία εκ των δύο Γερμανιών και ότι όλα τα ζητήματα θα τακτοποιούνταν μετά την επανένωση.

Η Ελλάδα, παρά τις απώλειες, τις κακουχίες, την πείνα και τα ολοκαυτώματα που υπέστη κατά τη διάρκεια της Κατοχής, πάντοτε συνέβαλλε στην ομαλή συνέχιση της ζωής στην ευρωπαϊκή ήπειρο και ουδέποτε προκάλεσε βλάβες στην πολιτική και την οικονομική δραστηριότητα της Γερμανίας.

Παρά την ανέντιμη στάση των γερμανικών ηγεσιών, που απέφευγαν συστηματικά να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εξοφλήσουν στην Ελλάδα το αναγκαστικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις, η πατρίδα μας βοήθησε τους εξαθλιωμένους Γερμανούς να σταθούν στα πόδια τους συνυπογράφοντας τη Συμφωνία του Λονδίνου το 1953 για τη διαγραφή του γερμανικού εξωτερικού χρέους.

Το πολιτικό σύστημα της χώρας μας, όποια ανομήματα κι αν το βαραίνουν, εξέφρασε το ήθος του Ελληνισμού και δεν βύθισε μια ξένη χώρα ακόμα πιο βαθιά στον βούρκο της ανάγκης. Ακόμα κι ο πιο ακατάλληλος Ελληνας ηγέτης δεν θα χαιρόταν βλέποντας τους Γερμανούς να λιμοκτονούν και να υποφέρουν, όπως υπέφεραν οι λαοί που έπεσαν θύματα των αυτοκρατορικών ονειρώξεών τους.

Οσοι Γερμανοί ασκούν δριμεία κριτική στη χώρα μας και ειρωνεύονται τους Ελληνες για την οικονομική κρίση προσποιούνται ότι δεν θυμούνται τις υποχρεώσεις της δικής τους πατρίδας. Αλλοι ισχυρίζονται ψευδέστατα ότι οι ελληνικές αξιώσεις δεν έχουν βάση, επειδή τα δικά τους ναζιστικά κακουργήματα έχουν… παραγραφεί. Σφάλλουν και θα το διαπιστώσουν σύντομα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ