Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Η επιφάνεια και η ουσία

Η εφημερίδα μας αναφέρθηκε στις προθέσεις της Αικατερίνης Σαββαΐδου, γ.γ. Εσόδων, για «χαράτσια αλλά χωρίς ορθοστασία στα γκισέ». Η κυρία Σαββαΐδου, όπως έγραψε η «δημοκρατία», βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες «προκειμένου να αξιοποιηθεί κάθε πρόσφορο μέσο για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ αλλά και άλλων φόρων που εξοφλούνται με σχετική περιοδικότητα. Για παράδειγμα, εξετάζεται αν θα μπορούσαν να γίνουν πληρωμές μέσω ΑΤΜ ή μέσω των ειδικών μηχανημάτων ταχυπληρωμών».

Η κυρία Σαββαΐδου ίσως να επηρεάστηκε από τον άδικο χαμό του συμπολίτη μας εντός υποκαταστήματος τραπέζης, κατά τη διάρκεια της αναμονής του στην ουρά για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Οι θάνατοι, ειδικά οι τόσο άδικοι, δεν περνούν απαρατήρητοι. Ωστόσο, με τη διευκόλυνση της πληρωμής των τακτικά καταβαλλόμενων φόρων σε ΑΤΜ ή σε μηχανήματα ταχυπληρωμών το πρόβλημα των πολιτών δεν λύνεται. Απλώς απαλύνονται κάποιες εντυπώσεις.

Το ζήτημα, όμως, δεν βρίσκεται στην επιφάνεια, αλλά στην ουσία των πραγμάτων. Στην Ελλάδα του Μνημονίου υπάρχει υπερφορολόγηση. Οι πολίτες, ενώ έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους, υποχρεώνονται να πληρώνουν περισσότερους, άδικους φόρους. Για τα πάντα: κινητά και ακίνητα. Για το εισόδημα και για την απλή κατοχή περιουσιακών στοιχείων. Το κράτος, όπου δεν υπήρχαν φόροι, απλά επινόησε μερικούς. Η σχετική επιβάρυνση κάθε χρονιά μεγαλώνει, ενώ τα εισοδήματα παραμένουν κουτσουρεμένα. Αρα, αν η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο του κράτους αντιμετώπιζαν ορθολογικά την κρίση, θα έπρεπε να έχουν ως πρώτο μέλημά τους τη μείωση της φορολογίας και την κατάργηση των χαρατσιών, όχι τη διευκόλυνση της πληρωμής τους.

Επιπλέον, έχει γίνει σχεδόν συνήθεια στους ιθύνοντες να εξαγγέλλουν την πάταξη της γραφειοκρατίας και την κατάργηση περιττών διαδικασιών που υποχρεώνουν τους πολίτες να δαπανούν αρκετό από τον χρόνο τους (κυριολεκτικά) για το τίποτα. Φυσικά, μόλις η επικαιρότητα περάσει σε άλλο θέμα, ξεχνιέται και η ανάγκη της πάταξης της γραφειοκρατίας.

Γι’ αυτό, πριν υπάρξει διευκόλυνση στην πληρωμή χαρατσιών, ας προηγηθεί η κατάργησή τους…

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ