Παρασκευή, 23 Απρ 2021

Η κατασκευή αδαών υπηκόων

Η πατρίδα μας διακρίθηκε ως ένας τόπος ποιητών, λογοτεχνών, στοχαστών, φιλοσόφων, σκεπτόμενων ανθρώπων. Αν από την πλευρά της πολιτικής τάξης υπήρχε λογική, όραμα και θέληση να εξελιχθούμε συλλογικά, θα βοηθούσε την κοινωνία να δραστηριοποιηθεί σε τομείς ταιριαστούς με τα ισχυρά σημεία μας, τα προτερήματά μας. Ομως, επειδή οι κατ’ επίφασιν πολιτικοί μόνο το ασύλληπτο εξωτερικό χρέος μπόρεσαν να δημιουργήσουν, δεν θέλουν σκεπτόμενους πολίτες αλλά υπηκόους· ανερμάτιστους ψηφοφόρους, ολιγόνοες, αλαλάζοντα πλήθη, που θα στρώνουν το χαλί για να περάσει ο κάθε Λοβέρδος, ο κάθε Βενιζέλος και άλλες εξίσου οικτρές προσωπικότητες.

Ο ανομολόγητος πόθος υποβιβασμού του επιπέδου του λαού από τους διαχειριστές των κοινών υποθέσεων αποδεικνύεται και από την πρωτοβουλία του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου να αφαιρεθεί η Λογοτεχνία από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα! Αυτή η ανήκουστη πρόθεση του κ. Λοβέρδου έγινε αντιληπτή στην τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας για το Νέο Λύκειο.

Οπως έγραψε σε σχετικό ρεπορτάζ η «δημοκρατία», τα μέλη της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων (ΠΕΦ) «με ανοικτή επιστολή τους προς τον κ. Λοβέρδο κατακεραυνώνουν την αφαίρεση της Λογοτεχνίας από τις ομάδες μαθημάτων προσανατολισμού και τα Επιστημονικά Πεδία Εξειδίκευσης (ΕΠΕ)».

Οι φιλόλογοι ορθά επισημαίνουν στην επιστολή τους ότι «σε εποχή άκρατου τεχνοκρατικού προσανατολισμού της εκπαίδευσης παραγνωρίζεται η μεγάλη ανάγκη ενίσχυσης της ανθρωπιστικής παιδείας, την οποία εγγυάται η αναβάθμιση της Λογοτεχνίας, ανεκτίμητου μορφωτικού αγαθού».

Φυσικά, δεν θα μπορούσε κάποιος να περιμένει διαφορετικού είδους και ποιότητας πολιτικές αποφάσεις από πρόσωπα που ανδρώθηκαν πολιτικά σε εθνοδιαλυτικά κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ.

Ομως το γεγονός της χαμηλής πολιτικής ποιότητας των πρασινοφρουρών δεν θα έπρεπε να φτάνει σε σημείο να ταλαιπωρεί τους πολίτες, αφού δεν θα έπρεπε να τους δίνεται η ευκαιρία να το κάνουν. Η χώρα μας και ο λαός μας είναι εξαιρετικά πιο σημαντικοί από τη σταδιοδρομία κάθε πρώην και νυν συντρόφου του Γιώργου Παπανδρέου και του Βαγγέλη Βενιζέλου.

Το μάθημα της Λογοτεχνίας χρήζει αναβάθμισης, όχι… υποβιβασμού.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ