Παρασκευή, 23 Απρ 2021

Κράτος συνεπές στην ασυνέπεια

Είπε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε ομιλία του σε συνέδριο του Economist στην Αθήνα: «Η Ελλάδα εφάρμοσε ένα συλλεκτικό πρόγραμμα για να εξαλείψει τις μακροχρόνιες παθογένειές της, οι οποίες ήταν και οι αιτίες της κρίσης. […] Το πρόγραμμα είναι στο τέλος του και από εδώ και πέρα θα εμφανιστεί ένα ξεκάθαρο τοπίο. […] Με στοχευόμενες εφαρμογές κατάφερε η χώρα να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα. […] Το πρόγραμμα έβαλε τα θεμέλια για να συνεχίσουμε να χτίζουμε για το μέλλον».
Ως σχόλια στα παραπάνω υπεραισιόδοξα θα μπορούσαν να παρατεθούν αρκετές παρόμοιες δηλώσεις του μοιραίου Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έβλεπε από τις αρχές της εφαρμογής του Μνημονίου βελτίωση των δεικτών και καλύτερες… ημέρες, την ίδια περίοδο που η χώρα βυθιζόταν στο χάος.
Ωστόσο, ακόμα καλύτερες απαντήσεις -και μακράν πιο αποστομωτικές- είναι εκείνες που δίνουν οι αριθμοί. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες έχουν φτάσει στο πρώτο πεντάμηνο του έτους τα 4,6 δισ. ευρώ. Ενώ είχε κατ’ επανάληψιν τονιστεί ότι η εξόφληση των χρεών του κράτους προς τους ιδιώτες θα μπορούσε να ενισχύσει τις προοπτικές «επανεκκίνησης» της οικονομίας, οι κρατούντες συνεχίζουν το ίδιο βιολί και ηγούνται του κινήματος Δεν Πληρώνω.
Αυτό το σύνθημα, όταν εξέφραζε πολίτες, θεωρείτο περίπου προδοτικό. Η ενσωματωμένη στο άρμα του Μνημονίου «ενημέρωση» χρωμάτιζε με τα μελανότερα των χρωμάτων τους μη… πληρώνοντες, όποτε αυτοί εκστόμιζαν τη συγκεκριμένη φράση και την υλοποιούσαν αποφεύγοντας (για παράδειγμα) να πληρώσουν τα διόδια. Οταν, όμως, το «δεν πληρώνω» αποτελεί κυβερνητική πολιτική, η οποία στρέφεται εναντίον των πολιτών, είναι ανεκτό και χαρακτηρίζεται «επιβεβλημένο».
Και η κατάσταση επιδεινώνεται. Μέσα στο 2013 η κυβέρνηση αποπλήρωσε 2 δισ. ευρώ στους ιδιώτες, ενώ στο πρώτο πεντάμηνο του 2014 η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών φτάνει μόλις τα 400.000.000 ευρώ.
Τελικά, οι πολίτες στο φέουδο της τρόικας οφείλουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις που εφευρίσκει το ασυνεπές και τυραννικό κράτος.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ