Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Μέτρα-σοκ χωρίς αιτία

«Εισβάλλουν, αλλά λεφτά δεν βρίσκουν. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έδωσε το πράσινο φως για εφόδους εφοριακών ακόμη και σε σπίτια φορολογουμένων.
Ενα νέο μέτρο-σοκ, που δίνει τη δυνατότητα στους ελεγκτές της Εφορίας να εισέρχονται ακόμη και στην κατοικία του φορολογουμένου, χωρίς να έχουν άδεια εισαγγελικού λειτουργού, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών». Αυτά έγραφε η «δημοκρατία» για τα σχέδια των… καταδρομικών επιχειρήσεων, τις οποίες επιδιώκει να κάνει το υπουργείο Οικονομικών για να ανακαλύψει λεφτά που δεν υπάρχουν.
Το γεγονός του στεγνώματος της αγοράς και των νοικοκυριών από μετρητά είναι τόσο έκδηλο, ώστε δεν χρειάζεται επιβεβαίωση από στατιστικές για να γίνει πιστευτό. Ωστόσο, οι αριθμοί δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος.
Οπως αναφέρθηκε στην εφημερίδα μας, παρόλο που επιβάλλονται πρόστιμα για φοροδιαφυγή, οι εισπράξεις του ΣΔΟΕ από πρόστιμα έχουν κολλήσει στο 10%
Συγκεκριμένα, «στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2014 η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ολοκλήρωσε 344 ελέγχους φυσικών προσώπων μεγάλου πλούτου. […] Οι φόροι που βεβαιώθηκαν στις 344 περιπτώσεις ανήλθαν σε 377.000.000 ευρώ. Αν και από αυτούς θα έπρεπε να εισπραχθεί το 50%, ήτοι 188.500.000 ευρώ, το σύνολο των εισπραχθέντων φόρων και προστίμων στο εξάμηνο ανήλθε μόλις στα 19.000.000 ευρώ».
Είτε οι «έχοντες» δεν είναι και τόσο… έχοντες είτε βρίσκουν τρόπο και αποφεύγουν να πληρώσουν όσα πρέπει, ένα είναι το συμπέρασμα: η συνταγή έχει αποτύχει.
Ο τιμωρητικός τρόπος αντιμετώπισης της περιουσίας, του εισοδήματος, της επιχειρηματικότητας και της εργασίας δεν απέδωσε ούτε πρόκειται να αποδώσει. Σε κλίμα οικονομικής τρομοκρατίας δεν είναι δυνατόν να έρθει η περιβόητη «ανάπτυξη». Ούτε οι απειλές και οι διακηρύξεις περί «εισβολών» στα σπίτια των Ελλήνων για… κατ’ οίκον έρευνες αδήλωτων εισοδημάτων και μετρητών είναι σοβαρή πολιτική.
Το μόνο που επιτυγχάνουν όλα τα παραπάνω είναι να εμπεδώνουν στην κοινή γνώμη αλλά και στο εξωτερικό την εικόνα της απελπισίας, της προχειρότητας και της ασυγχώρητης ελαφρότητας στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Λίγη σοβαρότητα επιτέλους!

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ