Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

Μουσική συμμαχία κατά της φτώχειας

Μια μουσική συμμαχία κατά της φτώχειας οργανώνει η «δημοκρατία», γιορτάζοντας τα τέσσερα χρόνια της κυκλοφορίας της. Ετσι, την προσεχή Κυριακή θα προσφέρει στους αναγνώστες της το πρώτο CD της ορχήστρας Κανών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με τίτλο «Στην Ελλάδα της αγάπης».

Ολα τα έσοδα θα δοθούν στα συσσίτια και στη στήριξη του φιλανθρωπικού έργου του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Αρχιεπισκοπής. Στην προσπάθεια, που αγκάλιασε πρώτος από όλους ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, συμμετέχουν σπουδαίοι καλλιτέχνες που ερμηνεύουν γνωστά (αλλά και άγνωστα) παραδοσιακά τραγούδια, συγκεκριμένα, οι Ελένη Βιτάλη, Γλυκερία, Κώστας Μακεδόνας, Παναγιώτης Λάλεζας, Μελίνα Ασλανίδου, Ερωφίλη, Σοφία Μάνου και Θανάσης Βουτσάς.

Μαζί τους τραγουδούν επίσης ο αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Νάκος, διευθυντής βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής της Αρχιεπισκοπής και ο Γιώργος Δεμελής, καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας Κανών. Η «δημοκρατία» μίλησε με τους δύο τελευταίους και σας τους παρουσιάζει.

– Πάτερ Ειρηναίε, πότε και πώς γίνατε κληρικός;

Χειροτονήθηκα διάκονος το 1997 επί Αρχιεπισκόπου Αθηνών Σεραφείμ, από τον τότε επίσκοπο Διαυλείας, νυν μητροπολίτη Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνό, και πρεσβύτερος το 2003 από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο. Η επιθυμία μου ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία, καθότι μεγάλωσα μέσα στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας, όπου μου άρεσε ιδιαίτερα να τελώ τη Θεία Λειτουργία.

– Ποια είναι η σχέση σας με τη μουσική;

Η μουσική πιστεύω ότι γεννιέται μαζί σου, ένας άνθρωπος φαίνεται ότι θα ασχοληθεί με τη μουσική από τη νηπιακή ηλικία του, έτσι κι εμένα από πολύ μικρός μού άρεσε να ψάλλω και να τραγουδώ. Ενώ όλα τα παιδιά έμπαιναν στο Ιερό για να ντυθούν παπαδάκια, εγώ τον δεύτερο χρόνο σταμάτησα και άρχισα να ανεβαίνω στο Αναλόγιο, όπου σιγά σιγά μυήθηκα στην του Δαμασκηνού Ιερή Τέχνη. Κατόπιν ακολούθησε η σπουδή και η μαθητεία κοντά στον μεγάλο δάσκαλο Μανώλη Χατζημάρκο.

– Πόσο καιρό διευθύνετε τη Διεύθυνση Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών;

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχω την τιμή και την ευλογία υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου να διευθύνω τη Διεύθυνση Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η οποία κάθε χρόνο έχει πάνω απο διακόσιους μαθητές – από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

– Εκτός από τη βυζαντιινή μουσική, ποια άλλα είδη σάς αρέσουν;

Ακούω τα πάντα, από κλασική, έντεχνο και παραδοσιακή, μέχρι και ξένα τραγούδια αρκεί να μου αρέσει η ενορχήστρωση και ο στίχος.

– Ενδιαφέρονται τα νέα παιδιά για τη βυζαντινή μουσική;

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μεγάλη άνθηση και ενδιαφέρον από τους νέους, και αυτό είναι πολύ καλό γιατί υπάρχει συνέχεια.

– Υπάρχουν άνθρωποι που παραξενεύονται όταν βλέπουν έναν ιερέα να τραγουδάει παραδοσιακά τραγούδια;

Κοιτάξτε, εγώ ψάλτης είμαι, να ψάλλω ξέρω. Το παραδοσιακό τραγούδι είναι μια άλλη πτυχή της βυζαντινής μουσικής μας, είναι η παράδοσή μας, είναι στο αίμα μας, δεν πρέπει να μας παραξενεύει. Ισα ίσα, επιβάλλεται ο κληρικός να προάγει την παράδοση του τόπου μας, πάντα όμως με σεβασμό στο ιερατικό σχήμα και στην αποστολή του.

– Τι σχέδια έχετε για το μέλλον;

Να μάθω σε περισσότερα νέα παιδιά βυζαντινή μουσική, γιατί είναι η μουσική των Αγγέλων, και μέσα από τη μουσική να γνωρίσουν την αγάπη του Χριστού και της Εκκλησίας.

«Σε αυτές τις δύσκολες μέρες όλα  στοχεύουν στη βοήθεια του πλησίον»

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας Κανών κ. Γιώργος Δεμελής μάς μίλησε για το CD που θα δοθεί με την «κυριακάτικη δημοκρατία» και την πορεία της ορχήστρας.

– Κύριε Δεμελή, πόσο καιρό ασχολείστε με τη μουσική;

Ασχολούμαι από τεσσάρων ετών, όπου άρχισα δειλά δειλά να ανεβαίνω στο αναλόγιο του αείμνηστου πρωτοψάλτη Γερμανίας κ. Νικολάου Καλαϊτζόγλου και να σιγοψάλλω μαζί του. Επειτα ήρθαν οι σπουδές στη βυζαντινή μουσική κοντά στον αείμνηστο μεγάλο δάσκαλο της του Δαμασκηνού τέχνης Μανώλη Χατζημάρκο.

– Πότε ιδρύθηκε η ορχήστρα Κανών και ποιος είναι ο στόχος της;

Η ορχήστρα Κανών ιδρύθηκε το 2011 μαζί με την ένταξη εκμάθησης των παραδοσιακών οργάνων στη Διεύθυνση Βυζαντινής και Παραδοσιακής μουσικής της ΙΑΑ με τις ευλογίες και την απόλυτη στήριξη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄.
Νομίζω ότι κάθε μουσικός έχει σαν στόχο να δημιουργήσει κάποια στιγμή τη δική του ορχήστρα, πόσο μάλλον όταν αυτή υπάρχει και δρα μέσα απο έναν τόσο μεγάλο και σοβαρό φορέα που είναι η ΙΑΑ, μέσα από την οποία εκφράζεται μουσικά και πραγματοποιεί αξιοπρεπώς όλους τους στόχους και τα όνειρά του.

– Μιλήστε μας για το CD με τίτλο «Στην Ελλάδα της αγάπης», που θα κυκλοφορήσει από την «κυριακάτικη δημοκρατία» σε μία εβδομάδα…

Αυτό το CD είναι μια προσπάθεια να συνδυαστεί η ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας μέσα απο τη μουσική μας και φανερώνει ότι στις δύσκολες μέρες που ζούμε όλα μπορούν να συνδυαστούν στην υπηρεσία του ανθρώπου.
Θεωρώ μεγάλη τιμή τη συμμετοχή αυτών των σπουδαίων καλλιτεχνών, που αμέσως αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια, καθώς και των εξαίρετων δεξιοτεχνών της παραδοσιακής μουσικής μας, του Σωκράτη Σινόπουλου (πολίτικη λύρα), του Κυριάκου Γκουβέντα (βιολί) και του Βαγγέλη Τσαγκλή (ταμπουρά με δοξάρι).

– Τι άλλο ετοιμάζετε;

Οι στόχοι είναι πολλοί, γιατί τα όνειρα δεν σταματούν ποτέ, ειδικά στον χώρο της μουσικής. Ετοιμάζουμε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, για να μοιραστούμε χαμόγελα με ανθρώπους που θέλουν να συνεχίσουν να τραγουδούν τη μουσική της πατρίδας μας απ’ άκρη σ’ άκρη.

Δημήτρης Ριζούλης

{{-PCOUNT-}}30{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ