Κυριακή, 18 Απρίλιος 2021

Να ελεγχθούν οι ελέγχοντες

Την ίδια στιγμή που γίνονται φύλλο και φτερό τα περιουσιακά στοιχεία πολιτών που δεν έχουν να κρύψουν τίποτα, θα ήταν παράλογο να αποφεύγονται οι έλεγχοι σε εκείνους που αποφασίζουν για όλους μας. Η ανάγκη λογοδοσίας είναι μεγάλη όχι μόνο σε περιόδους οικονομικής κρίσης αλλά πάντοτε. Τα παραπάνω μπορούν να αποτελέσουν την ερμηνεία για μια είδηση με μεγάλη βαρύτητα, την οποία ανέδειξε η εφημερίδα μας.

Η «δημοκρατία» αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία 21 βουλευτών της Ν.Δ. που ζητούν έλεγχο «πόθεν έσχες» και για τον κ. Στουρνάρα και για τον κ. Χαρδούβελη: «Τον πρώην υπουργό Οικονομικών και νυν διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα καθώς και τον σημερινό υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη στοχοποιούν εμμέσως με ερώτησή τους προς τον υπουργό Δικαιοσύνης 21 βουλευτές της Ν.Δ. Με αυτή ζητούν ο αναδρομικός έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων πρώην πρωθυπουργών, υπουργών, αναπληρωτών και υφυπουργών από το 1974 έως το 2014 να αφορά και όσους υπηρετούν σήμερα σε δημόσια αξιώματα».
Φυσικά, οι βουλευτές που συνυπογράφουν την ερώτηση δεν έχουν δεύτερες σκέψεις στο μυαλό τους ούτε μπορεί κάποιος να τους αποδώσει «σκοτεινά» κίνητρα. Απλώς, ερμηνεύοντας την απαίτηση της κοινής γνώμης, θέλουν να δείξουν ότι δεν χαρίζονται σε πρόσωπα που διαθέτουν τεράστια ισχύ, αφού τέθηκαν ή είναι ακόμα επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών της χώρας μας.

Η βασική ανησυχία των βουλευτών οφείλεται σε ένα παράξενο «παραθυράκι» που υπήρχε σε μια τροπολογία στον νόμο περί αναδρομικού ελέγχου των προσώπων με «κρίσιμη δημόσια ιδιότητα από το 1974 έως το 2012».
Τον Μάρτιο του 2014, όπως σημείωσαν οι βουλευτές, «με την τροπολογία 1277/47, η οποία και υπερψηφίστηκε στο πλαίσιο του νόμου 4251/2014, δόθηκε εξάμηνη προθεσμία για την ολοκλήρωση του ελέγχου. Στην τροπολογία, ωστόσο, δεν αναφέρεται ρητά ότι στον σχετικό έλεγχο εμπίπτουν και όσοι υπηρετούν σήμερα σε δημόσια αξιώματα».

Ορθότατη η πρωτοβουλία των βουλευτών της Ν.Δ. και είθε να τους μιμηθούν κι άλλοι συνάδελφοί τους…

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ