Κυριακή, 18 Απρίλιος 2021

Οι καπετάνιοι του Τιτανικού

Γιάννης Στουρνάρας, Γιώργος Μαυραγάννης, Χάρης Θεοχάρης. Τα πρόσωπα που μπορούν δίχως αμφιβολία να διεκδικήσουν τα… εύσημα της παταγώδους αποτυχίας της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία. Στην «κυριακάτικη δημοκρατία» παρουσιάστηκε μίλι προς μίλι η ρότα που χάραξαν οι εν λόγω «καπετάνιοι» του οικονομικού Τιτανικού, η οποία κατέληξε στο παγόβουνο της περιθωριοποίησης εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας.
Οπως αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, ο τέως υπουργός Οικονομικών, ο τέως γ.γ. Δημοσίων Εσόδων και ο νυν υφυπουργός Οικονομικών είναι αυτοί που επινόησαν τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία, «επιβάλλοντας επαχθείς προϋποθέσεις για την ένταξη φορολογουμένων σε αυτήν και δυσβάσταχτους όρους για την καταβολή των μηνιαίων δόσεων. Μάλιστα, τοποθέτησαν και παγίδες ώστε, με την παραμικρή καθυστέρηση πληρωμής, ο φορολογούμενος να βγαίνει εκτός ρύθμισης, αλλά η Εφορία να μπορεί να υφαρπάζει περιουσιακά στοιχεία του».
Σε τι μεταφράστηκε αυτή η «έμπνευση»; Σ’ ένα παγόβουνο ληξιπρόθεσμων οφειλών δεκάδων δισ. ευρώ! Μαζί με τις οφειλές των πολιτών στα ασφαλιστικά ταμεία, το σύνολο προσεγγίζει τα 83 δισ. ευρώ!
Στα ασφαλιστικά ταμεία, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος ακολούθησαν παρόμοια πολιτική για τις οφειλές των ασφαλισμένων, με αποτέλεσμα τα έσοδα να είναι πενιχρά και η υπαγωγή σε ρύθμιση να μη φαντάζει και τόσο… ελκυστική υπόθεση.
Η «ανάσα» ρευστότητας στα Ταμεία ήταν ένας στόχος που δεν επιτεύχθηκε και τον λογαριασμό των πειραματισμών των «ειδημόνων» θα κληθούν να πληρώσουν ξανά οι συνήθεις… ύποπτοι, δηλαδή οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι.
Είναι προφανές ότι οι επαχθείς ρυθμίσεις είθισται να φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Αντί να «εξαναγκάσουν» τους οφειλέτες να αποπληρώσουν τα χρέη τους, τους αποθαρρύνουν πλήρως. Δημιουργούν την αίσθηση ότι η οφειλή δεν είναι δυνατόν, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, να αποπληρωθεί. Γι’ αυτό και όσοι χρωστούν παραιτούνται από την προσπάθεια.
Αλήθεια, πόσες επιπλέον χρεοκοπίες και οικονομικές καταστροφές θα χρειαστούν για να διδαχθούν οι ανεπίδεκτοι μαθήσεως τα αυτονόητα;

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ