Τρίτη, 13 Απρίλιος 2021

Οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή

Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η οικονομία της Τουρκίας δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια υπερδιογκωμένη φούσκα. Επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, την ανασφάλιστη εργασία, τα χαμηλά ημερομίσθια, την αθρόα κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων έργων και τα προϊόντα αμφίβολης ποιότητας «μαϊμού», που παράγονται εκεί. Πάντως, ακόμα κι αν έχουν έτσι τα πράγματα, οι πολίτες εισπράττουν κάποιο μέρισμα από την ανάπτυξη της γείτονος. Η κατάσταση των τουρκικών νοικοκυριών βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από εκείνη του 2003, όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία ο ισλαμιστής πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι πρόσφατες ταραχές στα αστικά κέντρα της Τουρκίας δεν έχουν τόσο να κάνουν με την οικονομία -αν και η εξαθλίωση πάντα υφίσταται- όσο με τις εύθραυστες κοινωνικές, πολιτικές, θρησκευτικές και εθνοτικές ισορροπίες της πολυφυλετικής χώρας.

Οι Κούρδοι, οι Αλεβίτες, οι κοσμικοί κεμαλικοί εθνικιστές, οι ισλαμιστές που ονειρεύονται ανασύσταση της οθωμανικής αυτοκρατορίας και άλλα κομμάτια, τα οποία συνθέτουν το παζλ του ανατολικού ζητήματος, είναι οι καθοριστικοί παράγοντες που μπορούν να διαταράξουν τη γαλήνη της χώρας ή ακόμα και να τη διαλύσουν ολοκληρωτικά.

Πάνω απ’ όλα, στην κορυφή του καταλόγου των μεγάλων ζητημάτων είναι η απόπειρα σταδιακής επιβολής του ισλαμικού νόμου από τον νυν πρωθυπουργό, που φιλοδοξεί να γίνει ο πρώτος «νέος σουλτάνος» της νεκραναστημένης αυτοκρατορίας. Αναμενόμενη η εξέλιξη. Κάθε συνεπής ισλαμιστής δεν μπορεί να αποδώσει σεβασμό σε οτιδήποτε άλλο εκτός από το Κοράνι. Με πολιτικούς επικεφαλής όπως ο κ. Ερντογάν, η Τουρκία είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα μετατραπεί σε ισλαμική «δημοκρατία».

Η Ελλάδα μπορεί να μην έχει τις εσωτερικές αντιφάσεις της Τουρκίας ούτε κάποιο κόμμα που επιζητεί τον εξισλαμισμό της, όμως, έχει εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνους λαθρομετανάστες -με όλα όσα συνεπάγεται η ύπαρξή τους εντός των τειχών- και ισχυρή ισλαμική μειονότητα στη Θράκη.

Επιπλέον, υπάρχει και η ειλημμένη απόφαση από την κυβέρνηση να χτιστεί τζαμί στην καρδιά της πόλης που γέννησε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Ο εξισλαμισμός έχει αρχίσει και εδώ, δίχως Ερντογάν…

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ