Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Πατρίδα μας είναι η γλώσσα

Δεν είναι τυχαίο ότι η Καινή Διαθήκη γράφτηκε στα ελληνικά. Την εποχή της εκκίνησης της διάδοσης των διδαχών του Κυρίου η υπερδύναμη που αποφάσιζε τη μοίρα του πλανήτη ήταν η Ρώμη, αλλά οι Ευαγγελιστές δεν προτίμησαν τα λατινικά. Ο Θεός, για να περάσει τον Λόγο Του στην ανθρωπότητα, διάλεξε την ελληνική ως πιο τέλειο, πιο ακριβές, πιο αρμονικό, πιο συμβατό εργαλείο επικοινωνίας. Ηλίου φαεινότερο ότι στο Γένος μας έχει ανατεθεί η ιερή αποστολή της υπεράσπισης της ελληνικής γλώσσας.

Κι όμως, αυτό δείχνουμε να το λησμονούμε, να το υποτιμούμε, να το παραβιάζουμε διά πράξεων και παραλείψεων. Βουλευτές, εντός του ναού της Δημοκρατίας μας, αναμασούν «ελληνικούρες» μη δυνάμενες να περιγραφούν και να γίνουν ανεκτές από εγγράμματους πολίτες. Υπουργοί «Παιδείας» αναλαμβάνουν τη μέριμνα για την κρατικά παρεχόμενη εκπαίδευσης και λένε βαρβαρισμούς όπως το περίφημο «επί δικαίοις και αδίκοις», που εκτόξευσε σε παρελθούσα σύνθεση της Βουλής η Αννα Διαμαντοπούλου. Για να μην αναφερθεί κάποιος σε περιπτώσεις πρωθυπουργών, όπως ο κ. Σημίτης και ο κ. Παπανδρέου, που σχεδόν μας έκαναν να λησμονήσουμε τη μητρική γλώσσα μας…

Η τηλεόραση, το ραδιόφωνο, οι εφημερίδες και το διαδίκτυο ταλαιπωρούνται από αστοιχείωτους επαγγελματίες (οίτινες αυτοαποκαλούνται «δημοσιογράφοι») που δεν γνωρίζουν στοιχειώδεις κανόνες σύνταξης μιας εύληπτης πρότασης και αγνοούν επιδεικτικά την ορθογραφία.

Η γενιά των 700 ευρώ τώρα έγινε η γενιά των 500 ευρώ και των 500 λέξεων, που τις αναμασά αμήχανη – μαζί με πάμπολλες αγγλικές φράσεις, οι οποίες εισχώρησαν στο καθημερινό λεξιλόγιο λόγω της μόδας του «λαιφστάιλ» και της συνήθειας της χρήσης του διαδικτύου.

Ενώ διαθέτουμε μια κληρονομιά αμύθητου εκφραστικού πλούτου, εμείς την έχουμε αποποιηθεί και επιλέγουμε να σερνόμαστε στους βάλτους της λεξιπενίας. Φυσικά, γι’ αυτό δεν ευθύνεται ο λαός, αλλά η πολιτική τάξη που τον κατευθύνει και τον παραδειγματίζει. Δεν πρέπει να λησμονούμε τη (διά νόμων) μεταβολή της γλώσσας μας επί τα χείρω. Η καθαρεύουσα καταργήθηκε με νομοσχέδιο. Το ίδιο και το πολυτονικό σύστημα. Οι πολιτικοί μας επέλεξαν να μειώσουμε την ισχύ του γλωσσικού οπλοστασίου μας και να ισοπεδώσουν οτιδήποτε έμενε όρθιο στο εθνικό οικοδόμημα.

Ολα όσα ακολούθησαν ήταν αναπόφευκτες συνέπειες αυτών των αποφάσεων. Η νοοτροπία της ήσσονος προσπαθείας, η ροπή στην… καπατσοσύνη και στον εύκολο πλουτισμό, η περιφρόνηση του τομέα των κλασικών σπουδών και η χλεύη προς την ορθόδοξη παράδοσή μας και τον αρχαίο κόσμο είναι τα τέκνα της μητέρας όλων των εγκλημάτων: του… απεμπλουτισμού της ουράνιας γλώσσας μας.

Ανάταξη οικονομική δίχως ανάσταση πνευματική δεν δύναται να υπάρξει. Γι’ αυτό πρέπει να επανεξεταστεί άμεσα το γλωσσικό ζήτημα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ