Σάββατο, 17 Απρίλιος 2021

Πολιτιστική επανάσταση

Ο όρος του τίτλου χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από έναν στυγνό δικτάτορα, τον Μάο Τσε Τουνγκ, την περίοδο που ήθελε (με τη βία ασφαλώς) να σταθεροποιήσει το απάνθρωπο κομμουνιστικό σύστημα, το οποίο τον διατηρούσε στην εξουσία. Ο «πολιτισμός» του κομμουνιστικού εφιάλτη ήταν και είναι τα όπλα, η βία, ο καταναγκασμός, το δικαίωμα του κράτους να παρεμβαίνει παντί τρόπω στις ζωές των πολιτών, οι μυστικές υπηρεσίες, η πείνα, ο φόβος.

Ωστόσο, η ίδια η φράση «πολιτιστική επανάσταση», παρά την κακοποίησή της από τα κομμουνιστικά κόμματα και καθεστώτα, ηχεί αισιόδοξη, θετική και -για την περίπτωση της πατρίδας μας- εφικτή. Το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τα ευρήματα στον τύμβο της Αμφίπολης αποδεικνύει ότι ο ελληνικός πολιτισμός ασκεί μεγάλη επιρροή στις συνειδήσεις των ανθρώπων και διαθέτει μια μεταμορφωτική δύναμη που δεν μπορεί να εξουδετερωθεί.

Ο τύμβος της Αμφίπολης και τα συγκλονιστικά… περιεχόμενά του δικαίως βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο της προσοχής όλων. Ομως η ευλογημένη πατρίδα μας είναι γεμάτη με υπέροχα μυστικά της κλασικής και απώτερης αρχαιότητας, τα οποία συχνά αγνοούνται από τους ανευθυνοϋπεύθυνους της εκτελεστικής εξουσίας. Κυριολεκτικά καθόμαστε επάνω σε αμύθητους θησαυρούς που μας χάρισαν απλόχερα οι πρόγονοί μας και εμείς τους κακομεταχειριζόμαστε.

Ενάλιες αρχαιότητες, πόλεις ολόκληρες βρίσκονται στο έλεος των αρχαιοκαπήλων. Ο τύμβος των Σαλαμινομάχων είναι ένας ιδιωτικοποιημένος σκουπιδότοπος δίπλα σε διαλυτήριο πλοίων. Η φύλαξη στη Δήλο είναι τουλάχιστον ελλιπής. Σε ιστότοπους ειδικευμένους σε δημοπρασίες μπορεί κάποιος να βρει ελληνικές αρχαιότητες, να πλειοδοτήσει και να τις αγοράσει. Ο τάφος του τραγωδού Σοφοκλέους, παρατημένος κάπου στη Βαρυμπόμπη και τα παραδείγματα της έλλειψης προσοχής και σεβασμού στων Ελλήνων τα ιερά δεν έχουν αριθμό!

Μόλις εμείς οι Ελληνες δείξουμε έμπρακτα σεβασμό στην Ιστορία μας, τότε θα μας σεβαστεί και εκείνη. Αν βρούμε, προστατέψουμε και αναδείξουμε τους κρίκους της αλυσίδας που μας ενώνει με την ελληνική αρχαιότητα μπορούμε να αποκτήσουμε δυνάμεις που δεν είχαμε φανταστεί ποτέ ότι υπάρχουν…

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ