Κυριακή, 11 Απρίλιος 2021

Το ένστικτο της επιβίωσης

Ο πρωθυπουργός εξηγώντας το αναπτυξιακό σχέδιο της Ν.Δ. προέβη σε μία διαπίστωση, η οποία αποτελεί κοινό τόπο για όλες τις σχολές σκέψεις: Η οικονομία είναι κατά 50%… ψυχολογία! Ο φόβος και η προσδοκία, η σιγουριά και η αβεβαιότητα, η χαρά και η κατήφεια είναι συναισθηματικά μεγέθη, που δεν μπορούν να καταγραφούν σε χρηματιστηριακούς δείκτες. Κι όμως, όπως έχει αποδείξει πολλάκις η ανθρώπινη εμπειρία, επηρεάζουν δραματικά την οικονομική ζωή σ’ όλα τα πλάτη και τα μήκη της υφηλίου.
Συνεπώς, το αόρατο, το άυλο έχει τη δυνατότητα να επιβάλλεται στο ορατό! Εχοντας τούτο κατά νου μπορούμε με σχετική ασφάλεια να ερμηνεύσουμε την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού, του εθνικισμού και των ριζοσπαστικών ή ακραίων κινημάτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Τα έθνη αντιδρούν ενστικτωδώς -άρα με τη συνεπαγόμενη ένταση και βία- στον αφανισμό, στη διαγραφή της ταυτότητας και της ιδιοσυστασίας τους από τους σχεδιαστές της παγκοσμιοποιητικής μονομορφοποίησης.
Ο Γάλλος, ο Γερμανός, ο Ιταλός, ο Βρετανός, ο Ελληνας έχουν ανατραφεί, γαλουχηθεί και αντιληφθεί εαυτούς ως Γάλλος, Γερμανός, Ιταλός, Βρετανός και Ελληνας – όχι ως μονάδες παραγωγής έργου για την επιχειρηματική και γραφειοκρατική ελίτ μιας απρόσωπης και απροσπέλαστης Βαβέλ.
Για να είναι οι πολίτες ευτυχισμένοι, πρέπει να υφίσταται σκοπός ζωής και κατεύθυνσης των προσπαθειών τους προς μια υπέρτερη, καλύτερη κατάσταση, μια ανώτερη ισορροπία, όπου η ύλη και το πνεύμα δεν θα βρίσκονται σε πολεμική αντιπαράθεση αλλά αρμονία.
Το εθνικό ζήτημα και η κατάλυση ή διατήρηση του τρόπου ζωής όπως τη γνωρίζαμε είναι τα μείζονα «στοιχήματα» των δυτικών κοινωνιών. Η Νέα Τάξη προσβλέπει στην ισοπέδωση των διαφορών και της ποικιλίας που προσφέρει η εθνική ανθρωπογεωγραφία ώστε να επιβληθεί ευκολότερα το ιδεολόγημα του «παγκόσμιου χωριού» των ενιαίων αγορών και των άβουλων μαζανθρώπων-καταναλωτών.
Η οικονομική κρίση δεν είναι το αίτιο της ραγδαίας αύξησης των πολιτικών σχηματισμών που δείχνουν προς την πλευρά των εθνικών κρατών, αλλά ο επιταχυντής των εξελίξεων.
Η συνέχεια στις κάλπες…

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ