Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

Το κράτος λογοκλόπος

«Η πειρατεία σκοτώνει τη μουσική» έλεγε μια παλιά διαφημιστική καταχώριση των δισκογραφικών εταιριών, οι οποίες αποπειράθηκαν να ελέγξουν το φαινόμενο της αντιγραφής και της παράνομης διάθεσης των προϊόντων τους στο κοινό. Η πειρατεία στην πνευματική ιδιοκτησία των δημιουργών ξεκίνησε με την αντιγραφή κασετών, ακολούθησαν τα CD και τέλος τα DVD, τα οποία διαθέτουν κατά μυριάδες οι πλανόδιοι Αφρικανοί πωλητές. Οι συμπαθείς κατά τα λοιπά μεροκαματιάρηδες δεν είναι η ρίζα του κακού αλλά η ίδια η μαφία (ντόπια και διεθνής), η οποία ελέγχει αυτόν τον τομέα της παράνομης εμπορικής δραστηριότητας. Αλλωστε ούτε εκεί περιορίστηκε το φαινόμενο. Αντίθετα, γιγαντώθηκε από την ύποπτη αδράνεια του κρατικού μηχανισμού και την εξάπλωση της διάθεσης τραγουδιών και κινηματογραφικών ταινιών μέσω του διαδικτύου. Τώρα η πειρατεία -και συγκεκριμένα η λογοκλοπή- φέρει τη σφραγίδα της ανοχής, της ενθάρρυνσης και της οικονομικής ενίσχυσης του ίδιου του κράτους! Με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση, το κράτος συνάπτει συμβάσεις με εταιρία η οποία θα διαθέτει στο υπουργείο του υπηρεσίες «αποδελτίωσης» του Τύπου.

Κοντολογίς, το υπουργείο στο οποίο προΐσταται ο κ. Βρούτσης θα λαμβάνει περιεχόμενο εφημερίδων, περιοδικών, ενημερωτικών ιστοσελίδων, απομαγνητοφωνήσεις προγραμμάτων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, όχι κανονικά, από τις πρωτογενείς πηγές, αλλά από μια επιχείρηση που θα τα διανέμει κατά το δοκούν, δίχως να ζητεί την άδεια των συντακτών και των εκδοτών, και θα πληρώνεται για την πνευματική εργασία άλλων!

Η ανεκδιήγητη και… περίεργη απόφαση του κ. Βρούτση δημοσιεύτηκε στη Δι@ύγεια στις 24 Ιουνίου. Τα κίνητρα του συγκεκριμένου πολιτικού δεν μπορούν να εξηγηθούν με λογικούς όρους. Ούτε βασίζονται στους κανόνες που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις της εκτελεστικής εξουσίας με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, πρέπει να επισημανθούν στο κοινό και να τύχουν των επιβαλλόμενων απαντήσεων – τόσο σε πολιτικό όσο σε αμιγώς νομικό επίπεδο.

Δεν είναι επιτρεπτό το κράτος να αποδέχεται και να πληρώνει προϊόντα λογοκλοπής. Αρκετά πια με τους… πειρατές!

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ