Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Υψηλή φορολογία, μικρά εισοδήματα

Τα προεκλογικά χτυπήματα στην πλάτη των ψηφοφόρων από τους υποψηφίους όλων των παρατάξεων και των συνδυασμών βρίσκονται εδώ και μερικές εβδομάδες στην ημερήσια διάταξη. Με τον ίδιο ρυθμό, συχνότητα και ένταση πέφτουν και οι γροθιές στο σαγόνι των φορολογουμένων από τους εισπρακτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Οικονομικών. Βρισκόμαστε σε περίοδο υποβολής φορολογικών δηλώσεων και οι πρώτοι αριθμοί και τα στατιστικά που ανακοινώνονται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) είναι αποκαλυπτικά.
Οπως αναφέρει η «δημοκρατία», μέχρι χθες είχαν υποβληθεί μόλις 604.191 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο περίπου 5.500.000 δηλώσεων, δηλαδή περίπου το 11% όσων αναμένεται να υποβληθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Από αυτές μόλις το 20,11% είναι πιστωτικές και το συνολικό ποσό της επιστροφής φόρου ανέρχεται στα 8.800.000 (μέσος όρος 200 ευρώ ανά άτομο) κατά μέσο όρο. Ομως 33,02% είναι χρεωστικές και ο πρόσθετος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι φτάνει τα 890 ευρώ το άτομο! Για τι μας προετοιμάζει η παράθεση αυτών των στοιχείων; Για το χειρότερο!
Είθισται εκείνοι που θα έχουν χρεωστικά εκκαθαριστικά της δήλωσής τους να μη σπεύδουν να υποβάλουν δηλώσεις αλλά να το καθυστερούν όσο γίνεται. Συνεπώς, το ποσοστό των χρεωστικών θα αυξηθεί δραματικά – όπως άλλωστε αναμένεται.
Πέρα από τις καλές προθέσεις, τα θετικά σχόλια των διεθνών παραγόντων, τις υποσχέσεις για «ανάκαμψη, ανάπτυξη, έξοδο από την κρίση» υπάρχει η αδυσώπητη πραγματικότητα. Εκείνη που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια με την υπερφορολόγηση και τη σταδιακή δήμευση των περιουσιακών μας στοιχείων από τους αδηφάγους και ανάλγητους μηχανισμούς του υπουργείου Οικονομικών.
Ετσι όμως, με φορολογικό σύστημα που παραπέμπει περισσότερο σε σοβιετικό κράτος παρά σε «ελεύθερη» οικονομία, δεν πρόκειται να αντιστραφεί η καθοδική πορεία της χώρας. Ποτέ και πουθενά δεν αποτέλεσε καλό νέο για οποιαδήποτε κοινωνία η άγρια φορολόγηση σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Αν και αυτό έχει γραφτεί και ειπωθεί χιλιάδες φορές από πολλούς, μερικοί φαίνεται ότι δεν βάζουν μυαλό…

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ