Αλίμονο στους νικημένους

Η καθημερινότητα των οικονομικά ανήμπορων θυμίζει την πικρή εμπειρία των Ρωμαίων, όταν ηττήθηκαν από τους Γαλάτες το 387 π.Χ.Η αρχαία ελληνική εκδοχή της φράσης «αλίμονο στους νικημένους» είναι «ουαί τοις ηττημένοις». Στα λατινικά είναι «vae victis» και ειπώθηκε από τον αρχηγό των Γαλατών Βρέννο κατά τη διάρκεια των «διαπραγματεύσεων» για την αποχώρηση των στρατευμάτων του από τη Ρώμη. Οι Ρωμαίοι είχαν ηττηθεί στο πεδίο της μάχης κι έπρεπε να τα σκάσουν χοντρά για να ξεφορτωθούν τους Γαλάτες. Οι πρόγονοι των Γάλλων ήθελαν χρυσό για να αποχωρήσουν (περίπου 330 κιλά) και οι Ρωμαίοι, που δεν ήθελαν να δουν τη Ρώμη να γίνεται φλαμπέ, συμφώνησαν να πληρώσουν. Ο άπληστος Βρέννος, όμως, έκλεβε στο ζύγι. Τα δικά του σταθμά δεν συμφωνούσαν με τα ρωμαϊκά σταθμά και έβγαζαν… λειψή την ποσότητα που του προσέφεραν οι Ρωμαίοι. Μόλις οι ηττηθέντες άρχισαν τις γκρίνιες, ο Βρέννος πέταξε το σπαθί του πάνω στη ζυγαριά προσθέτοντας κι άλλο βάρος και αναφώνησε το θρυλικό πλέον «vae victis», «αλίμονο στους νικημένους».

Το ίδιο αναφωνούν στα μούτρα μας Γερμανοί και λοιποί τροϊκάνοι από το 2010, οι πολιτικά «ανεύθυνοι» για το έγκλημα στο Μάτι και στη Μάνδρα Αττικής, τα λαμόγια του Χ.Α., οι υπουργοί που λαδώθηκαν, οι πρωθυπουργοί που καμώνονται ότι «δεν ήξεραν» τίποτα, τα στελέχη των σούπερ μάρκετ που θέλουν χαμογελαστούς τους δουλοπάροικους των 300 ευρώ, οι γραφειοκράτες που ζητούν πάντα περισσότερα χαρτιά και βεβαιώσεις, οι κακοπληρωτές και οι φεσατζήδες που κρύβονται πίσω από την κρίση, οι χρυσοπληρωμένοι «αναλυτές» που είναι σίγουροι ότι τα «φάγαμε μαζί» με τον κάθε Πάγκαλο, τα πουλητάρια των εθνικών μας δικαίων και οι δωσίλογοι που ταΐζονται σαν τα σκουλήκια από μια κοινωνία που σαπίζει και διαλύεται.

Οι Ρωμαίοι σώθηκαν από τους αχόρταγους Γαλάτες επειδή ο στρατηγός Μάρκος Φούριος Κάμιλλος πέταξε τη συνθήκη παράδοσης της Ρώμης στα σκουπίδια και αντί για χρυσό προσέφερε στους Γαλάτες το σίδερο των ξιφών των στρατιωτών του.
Εμείς ακόμα περιμένουμε κάποιον σωτήρα να φανεί σε μια γωνιά του δρόμου κι ακούμε σε κάθε γωνιά της ρημαγμένης επικράτειας να ηχεί το εφιαλτικό «vae victis».

Παναγιώτης Λιάκος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα