ΗΡΕΜΟΛΟΓΙΟ Τρίτης 07/04/2020

➥ Εδώ βλέπουμε τον Χαρδαλιά κατά την επίσκεψή του στο υπό καραντίνα πλοίο «Ελ. Βενιζέλος». Χαιρετά στρατιωτικά. Προβλέπεται να χαιρετά έτσι χωρίς να είναι στρατιωτικός; Όχι.

➥ Πώς και γιατί χαιρετούν οι στρατιωτικοί; Αντιγράφουμε από τον στρατιωτικό κανονισμό 20-1: «Ο τρόπος του στρατιωτικού χαιρετισμού περιγράφεται στο αντίστοιχο εγχειρίδιο εκστρατείας. Ο στρατιωτικός χαιρετισμός απονέμεται και ανταποδίδεται από τους στρατιωτικούς, όταν φορούν στρατιωτική στολή και πηλήκιο.

➥ »Σε κλειστούς χώρους οι αξιωματικοί και ανθυπασπιστές με στολή, όταν δεν φορούν πηλήκιο, χαιρετούν όπως καθορίζεται για τους στρατιωτικούς που φορούν πολιτικά και οι οποίοι είναι χωρίς πηλήκιο.

➥ »Οι οπλίτες, όταν κρατούν στα χέρια τους κάποιο αντικείμενο που τους εμποδίζει να χαιρετήσουν ή όταν δεν φορούν πηλήκιο, επειδή ευρίσκονται σε κλειστούς χώρους, απονέμουν χαιρετισμό στρέφοντας ζωηρά το κεφάλι και το βλέμμα προς το τιμώμενο πρόσωπο».

➥ Επίσης στον ίδιο κανονισμό προβλέπεται ο τρόπος χαιρετισμού από στρατιωτικούς που φορούν πολιτικά, πώς χαιρετούν οι στρατιωτικοί τη σημαία καθώς και ο χαιρετισμός σε θρησκευτικά σύμβολα (ο Τίμιος Σταυρός, τα Αχραντα Μυστήρια, η λιτανεία Αγιας Εικόνας, ο Επιτάφιος, η κηδεία αναγνωρισμένης θρησκείας κ.ά).

➥ Ο χαιρετισμός δεν απευθύνεται στους ιερείς και τους πολίτες αλλά στα θρησκευτικά σύμβολα της πομπής. Το πνεύμα του Ελληνικού Στρατού είναι συμβολοκεντρικό, γι’ αυτό οι χαιρετισμοί απευθύνονται στα σύμβολα (εθνόσημο, σημαία, Τίμιος Σταυρός κ.ά.) και όχι στα πρόσωπα.

➥ Επίσης, στον 20-1 προβλέπεται χαιρετισμός στους εκπροσώπους θεσμών (Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρωθυπουργός, υπουργός ή υφυπουργός Εθνικής Αμυνας).

Ο Χαρδαλιάς χαιρετά στρατιωτικά επειδή θα το έχει δει σε καμιά αμερικανική ταινία.

Και για να ξεφύγουμε από τις τυπολατρίες, ακολουθεί χαριτωμένη φωτό με την πρωθυπουργάρα μας…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα