ΗΡΕΜΟΛΟΓΙΟ Παρασκευής 02/10/2020

ΥΠ’ ΟΨΙΝ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

➥ Οι Ελληνες δεν περίμεναν να δουν τους Αμερικανούς να επαναστατούν εναντίον των Αγγλων για να… εμπνευστούν. Ακολούθως παρατίθενται ενδεικτικά μερικές εξεγέρσεις, στάσεις και επαναστάσεις των Ελλήνων εναντίον του οθωμανικού ζυγού, που έγιναν από το 1453 μέχρι το 1600. Πηγή: Wikipedia. Ας του κάνει κάποιος από τους βοηθούς του κ. Μητσοτάκη μια εκτύπωση για να τα δει κι ο ίδιος…

➥ 1457 – 1472: Εξέγερση στη Μάνη από τον Βησσαρίωνα.

➥ 1466, Αύγουστος: Εξέγερση στην Πάτρα υπό τον μητροπολίτη Πατρών Νεόφυτο.

➥ 1479 – 1481: Ελληνική επαναστατική απόπειρα από τον Κροκόδειλο Κλαδά στη Μάνη και τον Θεόδωρο Μπούα στο Αργος, καθώς και στη Μακεδονία.

➥ 1492 – 1496: Ελληνική επαναστατική απόπειρα από τον αρχιεπίσκοπο Δυρραχίου, Ανδρέα Παλαιολόγο, Κωνσταντίνο Αριανήτη στην Ηπειρο και Θεσσαλία. Ακολούθησε σφαγή Ελλήνων και λεηλασία της χώρας.

➥ 1503: Ελληνική επαναστατική απόπειρα από τον Μάρκο Μουσούρο.

➥ 1525: Ελληνική επαναστατική απόπειρα από τον Ιάννο Λάσκαρη.

➥ 1531: Ανακάλυψη της επαναστατικής απόπειρας στη Ρόδο και σφαγή του μητροπολίτη Ευθυμίου και άλλων.

➥ 1532. Επανάσταση στην Πάτρα με τη βοήθεια του ισπανικού στόλου υπό την ηγεσία του Ανδρέα Ντόρια.

➥ 1565: Ελληνική επαναστατική απόπειρα στην Ηπειρο.

➥ 1571: Μετά τη ναυμαχία της Ναυπάκτου (7 Οκτ. 1571), οι Ελληνες σε πολλά μέρη έλαβαν θάρρος και έκαναν εξεγέρσεις με την υποκίνηση και των δυτικών δυνάμεων. Οι δυτικοί όμως δεν πρόσφεραν ουσιαστική βοήθεια και οι εξεγέρσεις κατανικήθηκαν σε λίγους μήνες. Εξεγέρσεις το 1571 έγιναν στην Ηπειρο, τη Μακεδονία (Χαλκιδική, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Αχρίδα, Μπλάτσι, Κατράνιτσα) και στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο από τους Μελισσηνούς (ο Μακάριος μητροπολίτης Μονεμβασίας και ο αδελφός του Θεόδωρος). Ακολούθησαν σφαγές σε Παρνασσίδα, Μακεδονία, Πελοπόννησο, Αθω και στα νησιά. Επανάσταση έγινε και στην Πάτρα υπό την ηγεσία του Παλαιών Πατρών Γερμανού Α’ και προκρίτων.

➥ 1583: Εξέγερση Βόνιτσας – Ξηρομέρου σε Ηπειρο, Αιτωλία, Ακαρνανία από τους Θεόδωρο Μπούα – Γρίβα, Πούλιο Δράκο, Μαλάμο.

➥ 1596: Εξέγερση στη Χειμάρρα με συμμετοχή του αρχιεπισκόπου Αχρίδος Αθανασίου.

➥ 1600: Εξέγερση του μητροπολίτη Λαρίσης και Τρίκκης Διονυσίου και του μητροπολίτη Φαναρίου Σεραφείμ στη Θεσσαλία.
π

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα