ΗΡΕΜΟΛΟΓΙΟ Τρίτης 15/12/2020

➥ Πέθανε ξαφνικά, στον ύπνο του, ο Ανδρέας Φικιώρης, ο γιατρός που γνώρισαν πολλοί Ελληνες από τις τηλεοπτικές εκπομπές του και συμπάθησαν για το ιδιαίτερο στιλ, την αμεσότητα και τις γνώσεις του.

➥ Πέρα από την επιστημοσύνη του, ο Φικιώρης είχε τηλεοπτικό εκτόπισμα, ταλέντο, «γκελ» στο κοινό. Τον παρακολουθούσες ακόμα κι αν δεν είχες πρόθεση να πάρεις συσκευή που «οζονάρει» το νερό ή κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.

➥ Πέθανε σε ηλικία μικρότερη από το μέσο προσδόκιμο επιβίωσης στη χώρα μας. Οι γιατροί συνήθως δεν ξεπερνούν πολύ τον μέσο όρο. Αρκετοί πεθαίνουν σχετικά νέοι. Αυτό δεν σημαίνει κάτι για όλα όσα προτείνουν. Καλό είναι να τα ακολουθούμε – ακόμα κι αν οι ίδιοι τα… λησμονούν.

➥ Ο Φικιώρης ήταν 72 ετών, και αυτό έγινε αφορμή για να διατυπώσουν ορισμένοι πικρόχολα σχόλια και να αποπειραθούν να ακυρώσουν τη διαδρομή του.

➥ Υπάρχει η παρανόηση ότι οι γιατροί δεν είναι άνθρωποι και πως, επειδή έχουν χαρτογραφήσει σε έναν βαθμό το αχανές και ανεξάντλητο επιστημονικό πεδίο της υγείας, πρέπει να γίνουν όλοι αιωνόβιοι και απαγορεύεται να πεθάνουν αιφνιδίως.

➥ Κι όμως, προς έκπληξη όλων… πεθαίνουν όλοι οι άνθρωποι! Είτε είναι γιατροί είτε φαναρτζήδες ή έχουν καλές συνήθειες ή είναι αλκοολικοί, νευρικοί, υπέρβαροι, έχουν διαβήτη, υπέρταση ή διαθέτουν υγεία εφήβου.

➥ Μπορεί κάποιος να τελευτήσει… υγιής ή με διαλυμένη υγεία. Οι συμβουλές του γιατρού εκεί χρησιμεύουν· για να μη σου διαλυθεί η υγεία και για να διορθώσεις βλάβες που θα σου προξενήσει η ροπή σου στα… ανθυγιεινά ή απλώς το επικίνδυνο σπορ που λέγεται ζωή.

➥ Κάπου υπάρχει ένα μεγάλο βιβλίο που αναφέρει δισεκατομμύρια ονόματα και δίπλα σε κάθε καταχώριση υπάρχουν ημερομηνίες με τους μεγάλους σταθμούς της ζωής εκάστου. Αυτά, μάλλον, δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε. Την ημέρα που είναι να γίνει κάτι μεγάλο, θα γίνει.

➥ Το μόνο που μπορούμε να αλλάξουμε είναι η στάση απέναντι στα γεγονότα και η (σωματική και ψυχική) κατάστασή μας στο ενδιάμεσο ζωής, ασθενείας και θανάτου.

➥ Ο Θεός να αναπαύσει τον συμπαθή Ανδρέα Φικιώρη.
π

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα