Παρασκευή, 23 Απρ 2021

Ο Φιλόδημος κι η Μπριγκίτε Μακρόν

Οι αρχαίοι Ελληνες τα έχουν πει όλα,  μα όλα! Και τα έκαναν, ασφαλώς, όλα. Μ’ αυτά τα… όλα πορευόμαστεΑν δεν μπορείτε να κατανοήσετε τι βρίσκει ο Εμανουέλ Μακρόν στη σύζυγό του Μπριγκίτε, η οποία είναι 64 ετών, διαβάστε το εξαιρετικό βιβλίο «Φιλόδημος, Τα Επιγράμματα. Η ποίηση ενός Επικουρείου», εκδόσεις Θύραθεν: Θεσσαλονίκη 2004, σ.σ. 102-103.

Ο Φιλόδημος (110 π.Χ. – 35 π.Χ.) ήταν φιλόσοφος, ποιητής και μέγας λάτρης του ωραίου. Στα φλογερά ποιήματά του παρελαύνουν και καταστερίζονται σε ύψη άφθαστου ερωτικού πόθου γυναίκες νέες και ώριμες, παθιάρες και επικίνδυνες, κοντούλες και μελαχρινές, ξανθές, Λατίνες, εταίρες και ελεύθερες, όλες όσες άξιζαν μνείας και… πολιορκίας. Μία εξ αυτών, η Χαριτώ (που στην περιγραφή θυμίζει αρκετά τη Ζωζώ Σαπουντζάκη, καλή της ώρα), έχει κλείσει τα εξήντα, αλλά η σαγήνη της είναι «ακατανίκητη» κι έχει «χίλιες ακόμα χάρες».

«Ἑξήκοντα τελεῖ Χαριτὼ λυκαβαντίδας ὥρας, ἀλλ’ ἔτι κυανέων σύρμα μένει πλοκάμων, / κἀν στέρνοις ἔτι κεῖνα τὰ λύγδινα κώνια μαστῶν ἕστηκεν, μίτρης γυμνὰ περιδρομάδος, / καὶ χρὼς ἀρρυτίδωτος ἔτ’ ἀμβροσίην, ἔτι πειθὼ πᾶσαν, ἔτι στάζει μυριάδας χαρίτων. / Αλλὰ πόθους ὀργῶντας ὅσοι μὴ φεύγετ’, ἐρασταί, δεῦρ’ ἴτε, τῆς ἐτέων ληθόμενοι δεκάδος».

«Η Χαριτώ κλείνει τα εξήντα της χρόνια, όμως οι πλεξούδες της παραμένουν ακόμα μαύρες και μακριές / τα δυο της στήθια στέκουν στο στέρνο της ολόρθα σαν αλαβάστρινα χωνάκια χωρίς να χρειάζονται στηθόδεσμο, / ενώ το δέρμα της αρυτίδωτο αποπνέει ακόμα αμβροσία, σαγήνη ακατανίκητη και χίλιες ακόμη χάρες. / Οσοι εραστές δεν πτοείστε από φλογερούς πόθους σπεύστε, λησμονώντας πόσες δεκαετίες την βαραίνουν».

Η Μπριγκίτε μπορεί να μην ανταποκρίνεται στην περιγραφή του Φιλόδημου για τη Χαριτώ, αλλά τα συναισθήματα και η ερωτική έξαψη του Γάλλου προέδρου ίσως και να είναι παρόμοια μ’ εκείνη του αρχαίου Ελληνα ποιητή, φιλοσόφου και -πάνω απ’ όλα- εραστή. Ζήτω του και ζήτω μας!

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ