Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

Οι παλαμακιστές της Αριστεράς

Τι κάνει ένας παλαμακιστής; Παλαμακίζει αυτούς που ακκίζονται και παλαμακίζονται. Παλαμακιστές, οι ουραγοί. Παλαμακιζόμενοι, οι τυχεροίΕίναι μια πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας, μια δεξιότητα, θα ‘λεγε κανείς, η άσκηση και η εξάσκηση της οποίας αποβαίνουν καθοριστικές (συνήθως μοιραία) για τον δημόσιο βίο. Ο παλαμακισμός ή, αλλιώς, παλαμακία· η επανειλημμένη κίνηση των χειρών που κρούουν το ένα τ’ άλλο. Τα παλαμάκια, όπως τα λέμε. Χτυπούν παλαμάκια για να επιδοκιμάσουν με ήχο (ακούγεται κάπως σαν «κλάπα – κλάπα») τις πράξεις, τα λόγια ή ακόμα και την παρουσία κάποιου. Αυτός ο «κάποιος» μπορεί να μην εμφανίζεται εν σώματι, αλλά νοερώς, ως ιστορική αναφορά ή θύμηση από τα παλιά, ως βίωμα.

Μια κατηγορία σύγχρονων παλαμακιστών, που έχει διαδραματίσει (με τον εθισμό της στην παλαμακία) κρίσιμο ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις, είναι εκείνοι που δεν έχουν σταματήσει να μπιζάρουν την Αριστερά. «Ολοι τιμούμε και σεβόμαστε την Αριστερά για τους αγώνες της». Αυτή είναι μια φράση-κλειδί που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους αυτού του είδους.

Οσοι λένε ότι «τιμούν και σέβονται» τους «αγώνες της Αριστεράς» (αγωνίστηκε να μας κάνει Αλβανία, Βόρεια Κορέα, Βενεζουέλα) δεν είναι αριστεροί και ντρέπονται τόσο πολύ που δεν είναι, ώστε στρώνουν τον δρόμο σε αυτή την πολιτική δύναμη για να κατσικωθεί για χιλιετίες στον σβέρκο όλων. Και αυτών που τη σέβονται και εκείνων που δεν τη σέβονται.

Επειδή η Αριστερά, όποτε κυβερνά, συμπεριφέρεται με λιγότερη αβρότητα και από μαϊμού που παίζει με τα κουμπιά πυρηνικού εργοστασίου, οι παλαμακιστές σε κάποια φάση θα νιώσουν ενοχλημένοι με τις επιλογές και τις πράξεις της. Ωστόσο, έπειτα από τόσο καιρό παλαμακίων και λιβανωτού, δεν θα τους έρθει εύκολα, αβίαστα η τάση να κάνουν κριτική της προκοπής στους ανεπρόκοπους. Θα επισημάνουν την τάδε και τη δείνα ανθυπολεπτομέρεια της καταστροφής που προκαλεί η μαϊμού στο πυρηνικό εργοστάσιο και θα ψελλίσουν ό,τι μπορούν με φωνούλα τόσο ψιλή και αναιμικό τόνο, που δεν θα πιστέψουν ούτε οι ίδιοι όσα λένε.

Αχαρη η μοίρα τους. Κακό χούι το παλαμακίζειν και επικίνδυνο για την πατρίδα. Να το κόψουν όσο πιο γρήγορα μπορούν.

Παναγιώτης Λιάκος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ