Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

Οταν η αρχαία Αθήνα επέβαλε ΦΠΑ 5%

Ενός κακού μύρια έπονται και μια φορολογικής «μεταρρύθμισης» επόταν η ολοκληρωτική καταστροφή της καρδιάς του ελληνικού κόσμου.Για αρχή ας διαβάσουμε στον Θουκυδίδη (Απαντα, τόμος 7, Ιστοριών Ζ, κεφ. 28, εκδόσεις Κάκτος, σ. 69): «Για τον λόγο αυτόν, κείνον τον καιρό, κι από τις ζημιές που πάθαιναν εξαιτίας της Δεκέλειας και από τις άλλες δαπάνες που βαριές έπεσαν επάνω τους, τα οικονομικά τους στένεψαν πολύ. Αυτή την εποχή επέβαλαν στους υπηκόους τους να πληρώνουν, αντί για τον ορισμένο ετήσιο φόρο, το ένα εικοστό της αξίας των όσων εισάγονταν και εξάγονταν από τα λιμάνια τους, νομίζοντας ότι έτσι θα ‘χαν μεγαλύτερα έσοδα. Τα έξοδα δεν ήταν πια όσα και πριν, αλλά αυξήθηκαν πολύ, έγιναν ανάλογα προς την έκταση που πήρε ο πόλεμος, ενώ, αντίθετα, τα έσοδα κάθε μέρα μειώνονταν».

Οι Αθηναίοι, πάνω στην τούρλα της ακμής, την ψώνισαν. Η μύτη τους ψήλωσε και πήγε στα ουράνια και τα μυαλά πήγαν να την ακολουθήσουν κι έφυγαν από το τσερβέλο. Ανοιξαν πολεμικά νταραβέρια με τους Σπαρτιάτες κι έκαναν από πάνω (άτιμο ταμάχι) μια ξεγυρισμένη σικελική εκστρατεία που τους βγήκε θεόξινη. Ηφεραν ντόρτια στη Σικελία, καβάτζωσαν κι οι Λακεδαίμονες τη Δεκέλεια και τους είχαν αλλάξει τα φώτα με τα πλιάτσικα, με τις καταδρομικές επιχειρήσεις και με τη δυσκολία εφοδιασμού της πόλης (από εκεί περνούσαν οι περισσότερες εισαγωγές προϊόντων των Αθηνών).

Και τι έκαναν οι Αθηναίοι; Επέβαλαν ΦΠΑ 5% Και τι έγινε με την τότε θεωρούμενη ως… υπερφορολόγηση; Η Αθήνα μάζεψε ακόμα λιγότερα φορολογικά έσοδα, η πόλη ξεζουμίστηκε οικονομικά, οι Σπαρτιάτες νίκησαν και κάπου εκεί χάθηκε (για χιλιετίες) η μπάλα από το δικό μας το τερέν, το οποίο δεν ήταν άλλο από την πόλη-κράτος.

Σημείωση: Το ένα εικοστό της αξίας κάποιου προϊόντος σε ποσοστό είναι 5%. Σήμερα ο ΦΠΑ με κλίμακα 24%, που ισχύει για τα περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες, είναι σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας.
Τότε η Αθήνα καταστράφηκε (και λόγω της φορολογίας) ούσα τόσο ισχυρή και με περίλαμπρο πολιτισμό. Φαντάσου τώρα το απύθμενο βάθος της αβύσσου…

Παναγιώτης Λιάκος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ