Το Ίδρυμα «Ροκφέλερ» «προέβλεψε» την πανδημία

Πριν από 10 χρόνια συνέταξε μελέτη!Τον Μάιο του 2010 συντάχθηκε μια μελέτη από το Ιδρυμα «Ροκφέλερ» με τον τίτλο «Σενάρια για το Μέλλον της Τεχνολογίας και της Διεθνούς Ανάπτυξης» («Scenarios for the Future of Technology and International Development), την οποία σήμερα αν κάποιος δει, μπαίνει σε… σκέψεις! Στο κεφάλαιο «Lock Step» γίνονται ανάλυση και πρόβλεψη για τον τρόπο αντιμετώπισης μιας πανδημίας και τις συνέπειές της, μια υπόθεση εργασίας που όμως έχει μεγάλες ομοιότητες με τη σημερινή κατάσταση. 

Τα βασικά σημεία του σεναρίου; «Το 2012 χτύπησε η πανδημία που ο κόσμος είχε προβλέψει εδώ και χρόνια, μολύνοντας σχεδόν το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού και σκοτώνοντας 8.000.000 ανθρώπους σε μόλις επτά μήνες, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν υγιείς νεαροί ενήλικες. Η πανδημία είχε θανατηφόρο αντίκτυπο στην οικονομία: η κινητικότητα ανθρώπων και αγαθών πάγωσε, εξουθενώνοντας βιομηχανίες.Κάποιες χώρες κατάφεραν να βγουν γρήγορα από αυτή την κατάσταση, όπως η Κίνα, με την επιβολή της υποχρεωτικής καραντίνας για όλους τους πολίτες, καθώς και την άμεση και σχεδόν ερμητική σφράγιση των συνόρων. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι ηγέτες σε όλο τον κόσμο άσκησαν την εξουσία τους και επέβαλαν κανόνες και περιορισμούς, από την υποχρεωτική χρήση μάσκας προσώπου έως τον έλεγχο θερμοκρασίας σώματος στις εισόδους κοινόχρηστων χώρων, όπως οι σιδηροδρομικοί σταθμοί και τα σούπερ μάρκετ. Ακόμα και μετά την εξασθένηση της πανδημίας, αυτός ο αυταρχικότερος έλεγχος και η εποπτεία των πολιτών και των δραστηριοτήτων τους συνεχίστηκαν και μάλιστα εντάθηκαν. Αρχικά η έννοια ενός πιο ελεγχόμενου κόσμου κέρδισε ευρεία αποδοχή και έγκριση. Οι πολίτες πρόθυμα εγκατέλειψαν μέρος της κυριαρχίας τους -και της ιδιωτικής τους ζωής- με αντάλλαγμα τη μεγαλύτερη ασφάλεια και τη σταθερότητα».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα