«Ζωντάνεψε» ο πυρηνικός εφιάλτης του Τσερνόμπιλ!

Έσβησε η φωτιά εννιά μέρες μετά, στο δάσος της πόλης-φάντασμα

Λίγες μέρες πριν από την 26η Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία πριν από 33 χρόνια, το 1986, έλαβε χώρα το «χειρότερο δυστύχημα σε εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας» σε ολόκληρο τον κόσμο, ο εφιάλτης απειλούσε να ζωντανέψει ξανά. Κι αυτή τη φορά μέσω μιας πυρκαγιάς, που μαινόταν σχεδόν για εννέα 24ωρα στην ευρύτερη δασική περιοχή γύρω από το ανενεργό πια Τσερνόμπιλ, στην Ουκρανία.

Με την είδηση να περνά -λόγω της πανδημίας του κορονοϊού- κακώς σε δεύτερο πλάνο από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ευτυχώς χθες έγινε γνωστό ότι οι ουκρανικές Αρχές πέτυχαν τελικά να σβήσουν την πυρκαγιά, μέσα από μια μεγάλη επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες εργαζόμενοι στις υπηρεσίες έκτακτων καταστάσεων, οι οποίοι έκαναν χρήση αεροπλάνων και ελικοπτέρων για τη ρίψη τόνων νερού πάνω από το πύρινο μέτωπο.

Έντονη ήταν -και παραμένει- ωστόσο η ανησυχία ακτιβιστών για το περιβάλλον, οι οποίοι ήδη από τη Δευτέρα προειδοποιούσαν ότι η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή όπου σημειώθηκε το πυρηνικό δυστύχημα, το 1986, «δημιουργεί κίνδυνο ακτινοβολίας». Μάλιστα, ο Γιάροσλαβ Γεμελιανένκο, ταξιδιωτικός πράκτορας στο Τσερνόμπιλ, χαρακτήριζε στο facebook «κρίσιμη» την κατάσταση, τονίζοντας ότι η πυρκαγιά έχει φθάσει στην εγκαταλελειμμένη πόλη Πρίπιατ, δύο χιλιόμετρα από εκεί όπου βρίσκονται «τα πιο ενεργά ραδιενεργά απόβλητα ολόκληρης της ζώνης του Τσερνόμπιλ». Ανάλογη ανησυχία εξέφραζε και το ρωσικό τμήμα της Greenpeace, λέγοντας ότι η φωτιά απειλεί περιοχή πολύ μεγαλύτερη από αυτή που ισχυρίζονται οι Ουκρανοί και υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τους κινδύνους που ελλοχεύουν λόγω ραδιενέργειας.

Απαντώντας οι Αρχές της Ουκρανίας, εντούτοις, ξεκαθάρισαν ότι, αν και κατέγραψαν βραχυπρόθεσμες αυξήσεις μορίων καισίου-137 στην περιοχή του Κιέβου νότια του εργοστασίου, τα επίπεδα ακτινοβολίας παρέμεναν εντός του κανονικών ορίων και δεν απαιτούνται επιπλέον προστατευτικά μέτρα. «Δεν υπάρχει ανοικτή φωτιά» τόνισε σε ανακοίνωση το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ οι αστυνομικές Αρχές ανέφεραν, από την πλευρά τους, την ταυτοποίηση και τη σύλληψη ενός 27χρονου κατοίκου της περιοχής, ο οποίος φέρεται να είναι εκείνος που προκάλεσε -εκ προθέσεως- την πυρκαγιά.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα