Η Ευρώπη ξεκλειδώνει, ο κορονοϊός καραδοκεί

Χαλαρώνουν τα μέτρα σε πολλά κράτη- μέλη της Ε.Ε. Πώς θα λειτουργήσουν καφέ, εστιατόρια, καταστήματα και σχολεία

Διαρκή -αν και επιφυλακτικά- βήματα με κατεύθυνση προς την επιστροφή στην προ κορονοϊού καθημερινότητα επιμένουν να κάνουν οι ευρωπαϊκές χώρες, «μετρώντας» διαρκώς τα νέα δεδομένα, και πάντα υπό τον φόβο του ξεσπάσματος ενός νέου κύματος της πανδημίας.

Ενώ ήδη αρκετές χώρες την περασμένη εβδομάδα αποφάσισαν την άρση ορισμένων περιοριστικών μέτρων, από σήμερα και άλλες κυβερνήσεις, όπως αυτές της Γαλλίας και του Βελγίου πρόκειται να βαδίσουν στα χνάρια των εταίρων τους στην Ε.Ε. Ειδικότερα, στη Γαλλία, έπειτα από δύο μήνες όπου παρέμειναν κλειστά, τα κομμωτήρια, οι μπουτίκ, τα ανθοπωλεία και τα βιβλιοπωλεία θα ξανανοίξουν σήμερα, ενώ τα δημοτικά σχολεία τα οποία θεωρητικά ανοίγουν επίσης, θα υποδεχθούν ελάχιστους μαθητές ανάλογα με τον διαθέσιμο χώρο στις τάξεις.

Οι πολίτες πάντως θα πρέπει να φορούν μάσκα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ η τήρηση των κανόνων αποστασιοποίησης θα είναι αυστηρότατη σε εργασιακούς χώρους. Την ώρα που αίρονται λοιπόν στη Γαλλία και τα μέτρα για τις αιτιολογημένες μετακινήσεις εντός των αστικών κέντρων, στο Βέλγιο ανοίγουν σήμερα τα περισσότερα καταστήματα, αν και κλειστοί παραμένουν οι χώροι μαζικής εστίασης.

Στην Ισπανία, όπου ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ζήτησε από τους πολίτες να μην εφησυχάζουν γιατί «ο ιός καραδοκεί», από σήμερα περίπου ο μισός πληθυσμός θα μπορεί να οργανώνει μικρές φιλικές συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή έως δέκα ατόμων. Ενώ οι υπαίθριοι χώροι εστιατορίων και μπαρ θα μπορούν να υποδεχθούν πελάτες, με λιγότερα τραπεζοκαθίσματα και με αυστηρή τήρηση των αποστάσεων.

Οι όροι αυτοί στη συγκεκριμένη φάση πάντως δεν θα αφορούν τη Μαδρίτη και τη Βαρκελόνη, τις πλέον πληγείσες περιφέρειες από την πανδημία, που προκάλεσε τουλάχιστον 26.000 θανάτους στη χώρα. Στη Γερμανία η κατάσταση εκτιμάται κατά τόπους, ανά κρατίδιο, με βάση τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.

Ως εκ τούτου, το γεύμα σε εστιατόριο επιτρέπεται στο εξής στην περιοχή του Μεκλεμβούργου στα βόρεια της χώρας, όπου τα πρώτα καφέ και εστιατόρια ξανάνοιξαν. Οι χώροι πολιτισμού, οι παιδικές χαρές, οι χώροι άθλησης παραμένουν κλειστοί, ενώ οι μεγάλες συναθροίσεις θα παραμείνουν υπό απαγόρευση τουλάχιστον έως τις 31 Αυγούστου.

Στην Ιταλία, το σύνολο των καταστημάτων λιανικής θα ανοίξουν στις 18 Μαΐου, ενώ τα μπαρ και τα εστιατόρια, στα οποία επιτρέπεται ήδη η πώληση προϊόντων για κατανάλωση εκτός καταστήματος, θα ανοίξουν πλήρως από την 1η Ιουνίου, όπως και τα ινστιτούτα αισθητικής ή τα κομμωτήρια. Μέχρι τότε οι Ιταλοί φορώντας μάσκα μπορούν -προσεκτικά- να απολαμβάνουν τον ανοιξιάτικο ήλιο στα πάρκα των πόλεών τους. Τέλος, στη Βρετανία, ο Μπόρις Τζόνσον αναμενόταν χθες να ανακοινώσει δέσμη χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού, τα οποία επιβλήθηκαν στις 23 Μαρτίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα