Η Αμερική στις φλόγες – Τέσσερις νεκροί από πυρά αγνώστων

Στην κόψη του ξυραφιού κινούνται τα τελευταία 24ωρα οι ΗΠΑ, καθώς μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ όχι απλώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στη μνήμη του Αφροαμερικανού με κεντρικό σύνθημα το «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» -πρόκειται για τα τελευταία λόγια του θύματος, όταν βρισκόταν ακινητοποιημένος στο έδαφος, με το γόνατο ενός αστυνομικού να πιέζει ασφυκτικά τον λαιμό του-, αλλά επεκτείνονται σε πολλές πολιτείες της.

Οι ταραχές, τα φοβερά επεισόδια, οι άγριες συγκρούσεις μερίδας διαδηλωτών με την αστυνομία αλλά και οι αμφιλεγόμενες πρακτικές που χρησιμοποιούν ορισμένα μέλη των δυνάμεων καταστολής απέναντι σε πολίτες προκαλούν συζητήσεις. Συζητήσεις για το αν θα μπορούσε να μπει φρένο στην «κόλαση», όπως τη χαρακτηρίζουν πια πολλά μέσα ενημέρωσης, αλλά κυρίως για το αν θα ανοίξει επιτέλους ουσιαστική συζήτηση για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών, που ομολογουμένως καταπατούνται σε πολλές περιπτώσεις.

Ήδη, πάντως, η απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί από το Σάββατο σε αρκετές μεγάλες πόλεις, αλλά και τα επεισόδια που έχουν σημειωθεί δεν δίνουν την εντύπωση πως η ένταση μπορεί εύκολα να καταλαγιάσει. Τέσσερις άνθρωποι -τρεις διαδηλωτές κι ένας αστυνομικός- έχουν χάσει τη ζωή τους από «πυρά αγνώστων», λένε πληροφορίες, ενώ οι Αρχές έχουν συλλάβει πάνω από 1.700 άτομα. Δύο μέλη του Reuters στη Μινεάπολις τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες, ενώ στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται επίσης οι λεηλασίες καταστημάτων και το πλιάτσικο από άτομα που εκμεταλλεύονται τις ταραχές των απλών πολιτών που διαμαρτύρονται, αμαυρώνοντας το κίνημα.

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν για δεύτερη μέρα στους δρόμους του Σικάγου, ενώ εικόνες που τραβήχτηκαν από κινητό δείχνουν διαδηλωτές να ανατρέπουν ένα SUV, να πυρπολούν ένα περιπολικό, έναν άνθρωπο να καίει την αμερικανική σημαία και επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας. Ταυτόχρονα, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης περιπολικό πέρασε μέσα από το πλήθος των διαδηλωτών! «Θα μπορούσαν να τους έχουν σκοτώσει και δεν γνωρίζουμε πόσοι τραυματίστηκαν» κατήγγειλε αργότερα η βουλευτής Αλεξάντρια Οκάζιο – Κόρτες στο twitter, ζητώντας να λογοδοτήσουν οι εν λόγω αστυνομικοί, ενώ διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στη συνοικία Φέρφαξ, όπου πλήθος ανθρώπων προσπάθησε να εισβάλει στο στούντιο CBS Television City, όμως απωθήθηκε από την αστυνομία.

Και στην πρωτεύουσα, την Ουάσινγκτον, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στο υπουργείο Δικαιοσύνης φωνάζοντας «Οι ζωές των μαύρων μετρούν», ενώ πολλοί στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τον Λευκό Οίκο, όπου ήρθαν αντιμέτωποι με την αστυνομία.

Σε μια πρωτόγνωρη κίνηση, το Πεντάγωνο έθεσε στρατιωτικές μονάδες σε ετοιμότητα τεσσάρων ωρών, σε περίπτωση που ο κυβερνήτης της Μινεσότα ζητούσε τη συνδρομή τους για την αντιμετώπιση των ταραχών, όπου οι δυνάμεις της εθνοφρουράς κινητοποιήθηκαν πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο!

Η φλόγα των κινητοποιήσεων πέρασε όμως χθες τον Ατλαντικό, καθώς τόσο στο Λονδίνο όσο και στο Βερολίνο εκατοντάδες διαμαρτυρήθηκαν για τη δολοφονία του Φλόιντ από τον λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα