Εργαλειοποιούν τη δολοφονία Φλόιντ – Μπαχαλάκηδες κάνουν πλιάτσικο σε καταστήματα των ΗΠΑ

Το χάος που επικρατεί, οι λεηλασίες και το πλιάτσικο χιλιάδων καταστημάτων, καθώς και οι ακρότητες στη συμπεριφορά που επιδεικνύει τόσο μια μερίδα διαδηλωτών όσο και ορισμένοι άνδρες των δυνάμεων καταστολής, είναι τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν τη ζοφερή πραγματικότητα που διαμορφώνεται στις ΗΠΑ τα τελευταία εικοσιτετράωρα μετά την on camera, όπως καταγράφηκε από κινητά τηλέφωνα, δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό.

«Πρέπει να επιβληθείτε, γιατί αν δεν το κάνετε τότε απλώς χάνετε τον χρόνο σας. Θα περάσουν (οι διαδηλωτές) απλώς από πάνω σας και εσείς θα μοιάζετε με κορόιδα. Πρέπει να επιβληθείτε!» διαμήνυε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του απευθυνόμενος στους κυβερνήτες των πολιτειών που βλέπουν τις περιοχές διοικητικής τους ευθύνης να παραδίδονται στη φλόγα της εξέγερσης που έχει ξεσπάσει σε σχεδόν 40 πόλεις των ΗΠΑ.

Όσα ελέχθησαν χθες στη διάρκεια σύσκεψης που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος με τους κυβερνήτες μετέδιδαν το Associated Press και το CBS News. Οι πληροφορίες αναφέρουν ακόμη ότι ο Τραμπ απευθυνόμενος στους συνομιλητές του τους τόνισε ότι η ως τώρα διαχείριση της κρίσης απέδειξε ότι «οι περισσότεροι από εσάς είστε αδύναμοι»!

Όπως και να ‘χει, η ουσία είναι ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα ενός καλοκαιριού μεγάλης αναταραχής σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, λόγω της κρίσης της πανδημίας, των εκλογών του Νοεμβρίου και της δολοφονίας του Τζ. Φλόιντ.

Τα επεισόδια στη χώρα συνεχίστηκαν ακόμη ένα εικοσιτετράωρο χθες, το έκτο συνεχόμενο, ενώ άλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κι ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στη διάρκεια πυροβολισμών στο Ντάβενπορτ της Αϊόβα. Λεηλασίες ξέσπασαν ξανά τα ξημερώματα της Δευτέρας στη Νότια Καλιφόρνια, ενώ διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στη Βοστόνη, στη Νέα Υόρκη, στο Σικάγο, στη Φιλαδέλφεια, στο Λος Άντζελες και στην Ουάσινγκτον (γεγονός που οδήγησε τον Ντόναλντ Τραμπ να παραμείνει περίπου μία ώρα στο υπόγειο καταφύγιο του Λευκού Οίκου), τη στιγμή που έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας σε δεκάδες πόλεις – εντολή την οποία εντούτοις οι περισσότεροι πολίτες αγνόησαν βγαίνοντας ξανά στους δρόμους.

Πέρα από τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια που τις συνοδεύουν, ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι στη δεδομένη στιγμή τα βίντεο που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες μέσω των social media μπορούν να οδηγήσουν σε διαφορετικά αφηγήματα. Κάποια δείχνουν λευκούς αστυνομικούς να επιτίθενται βάναυσα εναντίον ειρηνικών μαύρων και λευκών διαδηλωτών, ενώ ταυτόχρονα άλλα δείχνουν αστυνομικούς να βαδίζουν μαζί τους σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Έπειτα υπάρχουν και οι πάμπολλες σκηνές των λεηλασιών και των εμπρησμών καταστημάτων, με πρωταγωνιστές τους πλιατσικολόγους μπαχαλάκηδες που δεν χάνουν την ευκαιρία να κλέψουν ή ακόμη και να επιτεθούν εναντίον απλών πολιτών που επιχειρούν να προστατεύσουν τις περιουσίες τους, όπως συνέβη και στην περίπτωση μιας γυναίκας με κινητικά προβλήματα η οποία δέχτηκε άγρια χτυπήματα από αγνώστους! Ο Τραμπ μάλιστα, που δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τους Antifa «τρομοκρατική οργάνωση», επιμένει να υποστηρίζει ότι οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές στη Μινεάπολη είναι ακροαριστεροί.

Εν όψει των αμερικανικών εκλογών πάντως δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα ήθελαν να δουν τον Τραμπ -ο οποίος ομολογουμένως άργησε να αντιδράσει στα επεισόδια λαμβάνοντας έγκαιρα αποφάσεις- να βγαίνει πρόωρα «εκτός μάχης», προς όφελος του συστημικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν από το κόμμα των Δημοκρατικών. Όπως και να ‘χει, ήδη υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μεγάλο κομμάτι των διαδηλωτών κινητοποιείται έμμεσα από διάφορους «εξωγενείς» παράγοντες με κάποιους να φωτογραφίζουν -ξανά- τον Τζορτζ Σόρος. Αποκλείεται κάτι τέτοιο; Κανείς δεν μπορεί να το πει με ακρίβεια, αν και έχει νόημα η δήλωση Τραμπ, που ισχυρίστηκε ότι το 80% των διαδηλωτών στη Μινεάπολη έρχεται από άλλες πολιτείες!

Διχασμός στον Λευκό Οίκο και στη μέση ο Τραμπ

Διχοστασία επικρατεί στα ενδότερα του Λευκού Οίκου, καθώς οι κορυφαίοι σύμβουλοι του Ντόναλντ Τραμπ δεν συμφωνούν στον τρόπο, στα επόμενα βήματα τα οποία θα πρέπει να κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος για να αποκλιμακωθεί η ένταση στη χώρα, μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μαρκ Μίντοους λέγεται ότι τις τελευταίες ώρες ασκεί πιέσεις ώστε ο Τραμπ να απευθύνει επίσημο διάγγελμα προς το αμερικανικό έθνος.

Διάγγελμα μέσω του οποίου αφενός να δώσει έμφαση στην τήρηση του δόγματος «νόμος και τάξη» κι αφετέρου να εκφράσει την υποστήριξή του στους αστυνομικούς και στις δυνάμεις καταστολής. Στον αντίποδα, εντούτοις, ο γαμπρός, αλλά και υψηλόβαθμος σύμβουλος του Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ μαζί με άλλους προεδρικούς συνεργάτες επιχειρηματολογούν κατά μιας τέτοιας κίνησης. Κι αυτό διότι, όπως υποστηρίζουν, ο τόνος που θα έχει ένα τέτοιο διάγγελμα μπορεί τελικά να απομακρύνει σημαντικούς ψηφοφόρους εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων βέβαια και των Αφροαμερικανών, την υποστήριξη των οποίων προσπαθεί να κερδίσει η κυβέρνηση Τραμπ.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα