Με «νόμο και τάξη» απαντά ο Τραμπ στις λεηλασίες

Αποφασισμένος να δώσει τέλος στους βανδαλισμούς, ακόμη και κατεβάζοντας τον στρατό, δηλώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Ενώ οι ταραχές και οι λεηλασίες συνεχίζονται για έβδομη ημέρα στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ διέταξε (στο πλαίσιο του δόγματος «Νόμος και Τάξη», που έκανε σαφές πως θα τηρήσει) -το βράδυ της Δευτέρας τοπική ώρα- την ανάπτυξη «χιλιάδων βαριά οπλισμένων στρατιωτών» και αστυνομικών στην Ουάσινγκτον για να ανακτηθεί ο έλεγχος της κατάστασης, χαρακτηρίζοντας «εγχώρια τρομοκρατία» τα επεισόδια των τελευταίων ημερών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, αφού χαρακτήρισε «ντροπή» για τις ΗΠΑ τα επεισόδια, απείλησε να στείλει τον στρατό στις πόλεις και τις πολιτείες που θα αρνηθούν να υπακούσουν την εντολή του προς τους δημάρχους και τους κυβερνήτες να αναπτύξουν «συντριπτικές» δυνάμεις των υπηρεσιών επιβολής της τάξης για να ανακτηθεί η κρατική «κυριαρχία στους δρόμους». «Αν οποιαδήποτε πόλη ή πολιτεία αρνηθεί να προχωρήσει στις ενέργειες αυτές, τότε θα αναπτύξω τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και θα επιλύσω τάχιστα το πρόβλημα γι’ αυτές».

Μετά το τέλος του διαγγέλματός του, ο Τραμπ περπάτησε ως την εμβληματική αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, στο πάρκο Λαφαγιέτ, ένα τετράγωνο από τον Λευκό Οίκο, με την Αγία Γραφή ανά χείρας. Έξω από τον ναό, που υπέστη φθορές κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, ο Τραμπ επανέλαβε «έχουμε μια σπουδαία χώρα», φωτογραφήθηκε και επέστρεψε στον Λευκό Οίκο.

Κριτική

Κι αν κάποιοι άσκησαν κριτική στα λεγόμενά του, όπως πολλοί Δημοκρατικοί που έσπευσαν να καταδικάσουν την απειλή του να αναπτύξει τον στρατό, κάνοντας λόγο για «φιλοπολεμική και πολωτική ρητορική», κάποιοι άλλοι έμειναν σιωπηλοί, ιδίως βλέποντας το κέντρο του Μανχάταν το βράδυ της Δευτέρας, όταν η «καρδιά» της Νέας Υόρκης μετατράπηκε σε σκηνικό πολέμου και λεηλασιών. Καταστήματα γνωστών εταιριών, όπως της Nike στην 5η Λεωφόρο, καταστήματα με ηλεκτρονικά, κινητά τηλέφωνα, Lego και άλλα λεηλατήθηκαν προτού τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας -μέτρο άνευ προηγουμένου- στις 23.00 τοπική ώρα.

Πλάνα που μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο NY1 κατέγραψαν τη λεηλασία σε κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών της αλυσίδας Best Buy, πριν οι δράστες συλληφθούν. Ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο αποφάσισε απαγόρευση κυκλοφορίας έως και την Κυριακή, και χαρακτήρισε τα γεγονότα «απαράδεκτα».

Επίσης, χθες έγινε γνωστό πως ένας άνδρας από το Ιλινόι, ο οποίος πήγε να διαδηλώσει στη Μινεσότα έχοντας μαζί του εκρηκτικά, διώκεται σε ομοσπονδιακό επίπεδο για υποκίνηση μίσους. Ο 28χρονος Μάθιου Λι Ρούπερτ ταξίδεψε 500 χιλιόμετρα για να πάει στα νότια της Μινεάπολης με σκοπό να λεηλατήσει και να προκαλέσει ζημιές, αναφέρεται στα έγγραφα που κατατέθηκαν τη Δευτέρα σε ομοσπονδιακό δικαστήριο. Σε ένα βίντεο που ανάρτησε ο Ρούπερτ στο διαδίκτυο, διακρίνεται να δίνει αυτοσχέδιες βόμβες και να ενθαρρύνει και άλλα πρόσωπα να τις εκτοξεύσουν εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, εξήγησε το υπουργείο Δικαιοσύνης. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που ασκείται δίωξη από τις ομοσπονδιακές Αρχές, αφότου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις που συγκλονίζουν τις ΗΠΑ εδώ και μία εβδομάδα.

Τραυματισμοί

Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκε πως τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν στο Σεντ Λούις, σε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στους διαδηλωτές και στην αστυνομία, όπως και ένας αστυνομικός στο Λας Βέγκας, ενώ ο επικεφαλής της αστυνομίας της Λούιβιλ αποπέμφθηκε και δύο αστυνομικοί τέθηκαν σε αργία έπειτα από περιστατικό κατά το οποίο Αφροαμερικανός ιδιοκτήτης εστιατορίου έχασε τη ζωή του από στελέχη του αστυνομικού Σώματος. Ο λόγος της αποπομπής ήταν πως οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν τα υπηρεσιακά όπλα τους χωρίς να έχουν ενεργοποιήσει τις κάμερες που φορούν -όπως οφείλουν- για να υπάρχει καταγραφή των γεγονότων, διευκρίνισε ο δήμαρχος Γκρεγκ Φίσερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Ανθρωποκτονία» ο θάνατος του Φλόιντ λέει η έκθεση των ιατροδικαστών

Ανθρωποκτονία δείχνει η έκθεση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της κομητείας Χένεπιν μετά τη νεκροψία-νεκροτομή που διενεργήθηκε στη σορό του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ. Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πέθανε από «καρδιοπνευμονική ανακοπή» εξαιτίας της πίεσης που ασκήθηκε στην πλάτη και στον λαιμό του και κάνει ρητά λόγο για «ανθρωποκτονία» στο πεδίο «τρόπος θανάτου». Αξίζει να σημειωθεί πως νεκρoψία είχε διατάξει ανεξάρτητα και η οικογένεια του δολοφονημένου άνδρα, η οποία κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατός του οφειλόταν σε «ασφυξία».

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έκθεσης της κομητείας που είδαν το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα, ο θάνατος του Φλόιντ προκλήθηκε «από ασφυξία, λόγω πίεσης στον αυχένα και στην πλάτη, η οποία επέφερε μείωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο». Τα ευρήματα τόσο των ανεξάρτητων γιατρών όσο και του ιατροδικαστή έρχονται σε αντίθεση με τα προκαταρκτικά ευρήματα που είχαν ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα, κατά τα οποία ο Φλόιντ πέθανε από έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως της πίεσης που ασκήθηκε στο σώμα του, όταν οι αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν, της ενδεχόμενης χρήσης ουσιών και κάποιας υποκείμενης πάθησης, χωρίς να αναφέρεται πουθενά ο όρος ασφυξία. Το ιατροδικαστικό πόρισμα αναφέρει, πάντως, ότι ο Φλόιντ είχε πάρει ποσότητα φαιντανύλης, ενός ισχυρού οπιοειδούς, ότι έκανε πρόσφατα χρήση αμφεταμινών, ότι είχε αρτηριοσκλήρωση και αρτηριακή υπέρταση.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα