Κλιμακώνεται ο «πόλεμος» του Παρισιού με την Αγκυρα

A κόμη ένα επεισόδιο καταγράφηκε χθες στη συνεχιζόμενη σύγκρουση Παρισιού – Αγκυρας με αφορμή τις τουρκικές βλέψεις στη Λιβύη. Ο πρέσβης της Τουρκίας στη Γαλλία ανακοίνωσε ότι το Παρίσι πληροφόρησε το ΝΑΤΟ πως αναστέλλει τη συμμετοχή του σε ναυτική επιχείρηση στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό συνέβη διότι, έπειτα από έρευνα σχετικά με περιστατικό μεταξύ γαλλικών και τουρκικών πολεμικών πλοίων, δεν υποστηρίχθηκαν οι ισχυρισμοί της γαλλικής πλευράς.

«Φαίνεται ότι οι ειδικοί του ΝΑΤΟ δεν κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα. Οπως πληροφορήθηκα χθες, φαίνεται ότι η Courbet (γαλλική φρεγάτα) αποσύρεται από τη νατοϊκή άσκηση» δήλωσε ο απεσταλμένος Ισμαήλ Χακί Μουσά στη γαλλική Γερουσία. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «L’Opinion», η Γαλλία είχε στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ, με την οποία ενημέρωνε τη Συμμαχία για την απόφασή της να αναστείλει τη συμμετοχή της στην επιχείρηση Sea Guardian. Τις τελευταίες εβδομάδες οι σχέσεις Γαλλίας – Τουρκίας βρίσκονται στο κόκκινο.

Παρενόχληση

Η ένταση κλιμακώθηκε μετά το περιστατικό ανοιχτά της Μεσογείου κατά το οποίο η γαλλική πλευρά καταγγέλλει ότι φρεγάτα της παρενοχλήθηκε από πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Η φρεγάτα Courbet συμμετείχε στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ Sea Guardian και έπειτα από την έντονη διαμαρτυρία της γαλλικής πλευράς η Συμμαχία τον Ιούνιο εκκίνησε έρευνα σχετικά με το περιστατικό.

Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, η αποχώρηση του γαλλικού πολεμικού ναυτικού δεν αποτελεί «κούφια» απειλή, αλλά μία «μελετημένη κίνηση από τη γαλλική πλευρά που στόχο έχει να βγάλει από την ιδιότυπη ουδετερότητα το ΝΑΤO και τον γενικό γραμματέα της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, αλλά και να ασκήσει παράλληλα πιέσεις στα υπόλοιπα μέλη της Συμμαχίας προκειμένου να αντιδράσουν συνολικά στην «τουρκική προκλητικότητα στη Λιβύη».

Η Τουρκία αρνείται τις κατηγορίες του Παρισιού ότι στις 10 Ιουνίου τουρκικά πολεμικά πλοία φώτισαν τρεις φορές με τα ραντάρ τους τη γαλλική φρεγάτα Courbet στην ανατολική Μεσόγειο. Οπως είχε σημειώσει τότε η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας, η Courbet βρισκόταν σε αποστολή του ΝΑΤΟ για να ελέγξει αν ένα τουρκικό πλοίο, το Cirkin, μετέφερε παράνομα όπλα στη Λιβύη, καθώς απενεργοποίησε τον αναμεταδότη του, δεν προσδιόρισε την ταυτότητά του και δεν ανέφερε τον τελικό του προορισμό. Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια του συμβάντος οι Τούρκοι ναυτικοί φόρεσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα και στάθηκαν φέροντας ελαφρά όπλα.

Ηχηρή παρέμβαση από τον Πομπέο για την Αγία Σοφία!

Η ηχηρή και ιστορική παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στην Τουρκία λίγο πριν από τη σημερινή συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας με αντικείμενο τη μετατροπή ή όχι της Αγίας Σοφίας σε τέμενος. Το ζήτημα έγινε χθες μεγάλο θέμα και από τη γερμανική Deutsche Welle, καθώς το λίκνο της ορθόδοξης πίστης έχει ξεχωριστή θέση στο συλλογικό υποσυνείδητο της παγκόσμιας κοινότητας.

Στην παρέμβασή του, όπως είναι γνωστό, ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε μεταξύ άλλων πως ενδεχόμενη απόφαση μετατροπής της σε τέμενος θα έστρεφε όλο τον χριστιανισμό εναντίον του Ισλάμ, κάνοντας τον γ.γ. του εθνικιστικού κόμματος MHP Ισμέτ Μπουγιουκαταμάν προκλητικά να μιλά για κεκαλυμμένη δήλωση που ξεπερνά τα όρια του Πατριάρχη, ο οποίος δεν τολμά να πει ότι θέλει η Αγία Σοφία να ξαναγίνει εκκλησία. Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένεται να αποφανθεί επί μίας παλιάς προσφυγής του 2016 που έκανε ο κατά τα άλλα άγνωστος «Σύνδεσμος Προσφοράς στα Βακούφια, τα Ιστορικά Μνημεία και το Περιβάλλον». Ο τουρκικός Τύπος με δημοσιεύματα προσπάθησε να καλλιεργήσει «κλίμα» υποστηρίζοντας ότι στις 15 Ιουλίου «χιλιάδες πιστών (εν. μουσουλμάνων) θα προσευχηθούν στην Αγια-Σοφιά. Η εισήγηση του τουρκικού δικαστηρίου δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσε να την παρακάμψει, κάτι που θα κρίνει βέβαια και τις σχέσεις του με την Ελλάδα και όχι μόνο.

Παρέμβαση για το θέμα της Αγίας Σοφίας έκανε και ο Μάικ Πομπέο, καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς του μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς και να μην τη μετατρέψει σε μουσουλμανικό τέμενος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα