Οι Γάλλοι ή οι Αιγύπτιοι βομβάρδισαν τους Τούρκους;

Γεωπολιτικό θρίλερ στη σκιά των βομβαρδισμών σε βάση της Λιβύης

Νέα δεδομένα στη γεωπολιτική σκακιέρα της Λιβύης βάζει τις τελευταίες ώρες η «μεγάλη ανατροπή», για την οποία έκαναν λόγο το απόγευμα της Δευτέρας τα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, κι ενώ αρχικά υπήρχε η εκτίμηση πως ρωσικά αεροσκάφη της μισθοφορικής ομάδας Wagner ήταν εκείνα που επιτέθηκαν στη βάση Αλ Ουατίγια στα δυτικά της βορειοαφρικανικής χώρας, νέες πληροφορίες ήθελαν τα πολεμικά αεροπλάνα που επιτέθηκαν στην περιοχή να είναι τύπου Rafale. Γεγονός που αν επιβεβαιωθεί κι επίσημα περιορίζει τελικά την αναζήτηση των επιτιθεμένων ανάμεσα σε μόλις δύο χώρες: τη Γαλλία και την Αίγυπτο. Στα δύο κράτη, δηλαδή, που διαθέτουν τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκαφών. Οι ίδιες πηγές δε, που επικαλούνται τις πληροφορίες αυτές, εκτιμούσαν χθες πως η επίθεση αποτέλεσε απλώς μια τάχιστη απάντηση στην επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ στην Τρίπολη. Επίσκεψη απολύτως ενδεικτική βέβαια της μεγάλης τουρκικής επιρροής που ασκεί η Αγκυρα στη Λιβύη και δη στην κυβέρνηση Σάρατζ.

Νωρίτερα η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη είχε καταγγείλει τις αεροπορικές επιθέσεις από «ξένα μαχητικά αεροσκάφη». «Ο βομβαρδισμός της βάσης της Αλ Ουατίγια πραγματοποιήθηκε από άνανδρη ξένη αεροπορία που υποστηρίζει τον εγκληματία πολέμου (Χαλίφα Χαφτάρ) σε μία απέλπιδα προσπάθεια να καταγάγει ηθική νίκη» δήλωνε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Αμυνας της κυβέρνησης της Τρίπολης Σάλαχ αλ Νάμρους, ο οποίος, αν και δεν διευκρίνιζε τις πρώτες ώρες μετά το περιστατικό σε ποια ξένη χώρα ανήκε αυτή η αεροπορία, υποσχέθηκε αντίποινα, κάνοντας λόγο για μια «αποτρεπτική απάντηση, στον σωστό τόπο και την καταλληλότερη στιγμή».

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ που διάκεινται φιλικά προς τον στρατάρχη Χαφτάρ, από τις αεροπορικές επιδρομές υπήρξαν θύματα μεταξύ των Τούρκων στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στη βάση, αν και στην Τουρκία το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu δεν επιβεβαίωνε την πληροφορία για νεκρούς.

Τον περασμένο Μάιο οι στρατιωτικές δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης κατέλαβαν την αεροπορική βάση της Αλ Ουατίγια, που βρίσκεται σε απόσταση 140 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Τρίπολης και βρισκόταν υπό τον έλεγχο του στρατάρχη Χαφτάρ.

Ενισχυμένες από την Τουρκία, οι δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης έχουν σημειώσει νίκες τους τελευταίους μήνες με την ανακατάληψη του συνόλου των εδαφών της νοτιοδυτικής Λιβύης, επισφραγίζοντας την αποτυχία της επίθεσης που ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2019 οι δυνάμεις του Χαφτάρ για την κατάληψη της πρωτεύουσας.

Από την κατάληψη της βάσης της Αλ Ουατίγια το στρατόπεδο του Χαφτάρ κατηγορεί την κυβέρνηση της Τρίπολης ότι την παρέδωσε στις στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα