Έρευνα για την e-πίθεση κατά διασήμων στο twitter

Πώς οι χάκερ απέκτησαν πρόσβαση και υπέκλεψαν την «ταυτότητα» ορισμένων από τους πιο ενεργούς χρήστες

Ρεπορτάζ Θεανώ Καρούτα

Ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Μπαράκ Ομπάμα, ο δισεκατομμυριούχος Ιλον Μασκ, ο μεγιστάνας Γουόρεν Μπάφετ, ο Τζεφ Μπέζος, ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, η Apple, η Uber, ακόμα και ο Κάνιε Γουέστ και η σύζυγός του Κιμ Καρντάσιαν ήταν μερικά από τα θύματα της κυβερνοεπίθεσης που δέχθηκε η πλατφόρμα της Twitter.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρία, χάκερ απέκτησαν πρόσβαση στα εσωτερικά της συστήματα και υπέκλεψαν την «ταυτότητα» ορισμένων από τους πιο ενεργούς χρήστες της, από τους λογαριασμούς των οποίων ζήτησαν από τους ακολούθους τους διάφορα ποσά σε ψηφιακό νόμισμα (και συγκεκριμένα σε bitcoin), τα οποία ισχυρίζονταν ότι θα επιστρέψουν στο διπλάσιο.

«Εντοπίσαμε αυτό που θεωρούμε ότι είναι μια συντονισμένη επίθεση χειραγώγησης ατόμων με σκοπό την απόσπαση ευαίσθητων πληροφοριών που είναι απαραίτητες για την πρόσβαση σε κάποιο υπολογιστικό σύστημα. Ερευνούμε ποια άλλη κακόβουλη ενέργεια πιθανόν να έκαναν οι χάκερ ή σε ποιες πληροφορίες τυχόν να απέκτησαν πρόσβαση και θα το ανακοινώσουμε εδώ μόλις το μάθουμε» ανέφερε η εταιρία με σειρά αναρτήσεών της.

Η Twitter μάλιστα προέβη στην ασυνήθιστη κίνηση να εμποδίσει για αρκετές ώρες την ανάρτηση μηνυμάτων τουλάχιστον σε κάποιους εξακριβωμένους λογαριασμούς, εξηγώντας πως θα αποκαταστήσει τη λειτουργία αυτή μόνο όταν θα βεβαιωθεί για την ασφάλειά της.
Οι ανακοινώσεις της εταιρίας επιβεβαιώνουν τους φόβους των ειδικών ασφαλείας ότι εκτέθηκαν σε κίνδυνο οι ίδιες οι υπηρεσίες και όχι οι χρήστες.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως, σύμφωνα με το περιοδικό «Vice», οι υπαίτιοι της κυβερνοεπίθεσης προέρχονται από την ίδια την εταιρία, ενώ δημοσιεύματα χθες ανέφεραν πως ο Τζάστιν Σαν, γενικός διευθυντής της BitTorrent, προσφέρει αμοιβή 1.000.000 δολαρίων σε όποιον τυχόν βοηθήσει με πληροφορίες για να οδηγηθούν οι δράστες στη Δικαιοσύνη.

Το περιστατικό πάντως ήρθε να επιβεβαιώσει τους φόβους πως μέσω του twitter, χάκερ μπορούν να προκαλέσουν χάος στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου ή να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια, με δεδομένο πως το εν λόγω μέσο κοινωνικής δικτύωσης λειτουργεί ως σημαντική πλατφόρμα επικοινωνίας των πολιτικών υποψηφίων, περιλαμβανομένου και του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο twitter ο Ανταμ Κόνερ, αντιπρόεδρος τεχνολογικής πολιτικής στο Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο, μια φιλελεύθερη δεξαμενή σκέψης, «αυτό είναι κακό στις 15 Ιουλίου, αλλά θα είναι σαφώς χειρότερο την 3 Νοεμβρίου».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα