Η Αίγυπτος έτοιμη για επιχειρήσεις στη Λιβύη

Τα είπαν τηλεφωνικά Τραμπ, Aλ Σίσι, Μακρόν

Το «πράσινο φως» στον πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι να αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στη γείτονα δυτική Λιβύη έδωσε χθες το απόγευμα το Κοινοβούλιο της Αιγύπτου, σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση.

«Εγκρίθηκε η ανάπτυξη στρατευμάτων για την καταπολέμηση εγκληματικών πολιτοφυλακών και ξένων τρομοκρατικών ομάδων σε ένα δυτικό μέτωπο» αναφέρεται στην απόφαση, χωρίς ωστόσο να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες. Η Αίγυπτος ανησυχεί ιδιαίτερα για την αστάθεια στη Λιβύη και για την υποστήριξη της Τουρκίας στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στην Τρίπολη, της οποίας οι μαχητές έχουν μετακινηθεί πιο κοντά στη Σύρτη με την ελπίδα να την ανακτήσουν από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ.

Νωρίτερα, χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες για το θέμα της Λιβύης τόσο με τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι όσο και με τον Εμανουέλ Μακρόν. Ο Αμερικανός και ο Αιγύπτιος πρόεδρος συμφώνησαν για την ανάγκη διατήρησης της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη και την αποφυγή κλιμάκωσης μεταξύ των δυνάμεων που πολεμούν εκεί, ενώ από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για μια «εποικοδομητική συνομιλία» με τον «φίλο του» Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς ωστόσο να κάνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Στην Τουρκία «τρέχουν» επίσης οι εξελίξεις, με τον υπουργό Αμυνας Χουλουσί Ακάρ να ζητεί να σταματήσει «αμέσως» η στήριξη στον Χαφτάρ. Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος διευκρίνισε πως θα μπορούσαν να επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις «ενάντια σε όλες τις εταιρίες, πρόσωπα και οντότητες» που εμπλέκονται στην παραβίαση του εμπάργκο στη Λιβύη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα