Εκλογική νοθεία καταγγέλλει ο Τραμπ – Σταμάτησε η καταμέτρηση στην Πενσιλβανία

Επιμένει να αμφισβητεί το αποτέλεσμα στις αμερικανικές εκλογές 2020 ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στηριζόμενος σε διάφορες περιπτώσεις παρατυπιών που έχουν καταγραφεί στη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων – και ειδικά των επιστολικών, στις οποίες συχνά πυκνά προεκλογικά ο ισχυρός άνδρας του Λευκού Οίκου είχε αναφερθεί. Είναι χαρακτηριστικό δε πως, ενώ τα μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο θεωρούν ήδη τον Τζο Μπάιντεν ως τον «πιθανό» νικητή της μάχης, ο Τραμπ όχι απλά δεν το βάζει κάτω, αλλά τονίζει ότι θα προβεί σε περαιτέρω νομικές ενέργειες ενάντια στα αποτελέσματα των εκλογών σε ορισμένα μέρη, καταγγέλλοντας εκλογική νοθεία σε πολιτείες όπου ο αντίπαλός του εμφανίζεται να επικρατεί.

«Θα κινηθούμε νομικά για εκλογική απάτη σε όλες τις πολιτείες που ο Μπάιντεν πρόσφατα ανακοίνωσε ότι κέρδισε» έγραψε ο Τραμπ σε tweet, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένες πολιτείες ή περιπτώσεις που -κατά τον ίδιο- συνιστούν εκλογική νοθεία. Στην ίδια γραμμή κινείται τις τελευταίες ώρες και το επιτελείο του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, που προαναγγέλλει κι αυτό νομική δράση. Ειδικά μάλιστα ο διευθυντής του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ, Μπιλ Στέπιεν, δήλωσε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ότι ο πρόεδρος παραμένει στον προεκλογικό του αγώνα «ολοζώντανος», ενώ και ο σύμβουλος του επιτελείου Τζέισον Μίλερ τόνισε ότι θα κινηθούν νομικά για τα αποτελέσματα στην Πενσιλβάνια, ώστε να εξασφαλίσουν ότι έχουν εικόνα για τις ψήφους που έχουν ήδη καταμετρηθεί στην εν λόγω πολιτεία.

«Τρικλοποδιές» στον Τραμπ συνεχίζει εντούτοις να βάζει και το twitter, που επισήμανε ως αμφισβητούμενη και πιθανώς παραπλανητική την ανάρτηση του προέδρου Τραμπ στην οποία αναφερόταν στην καταμέτρηση των ψήφων που παραλήφθηκαν από τις πολιτειακές Aρχές μετά την ημέρα των εκλογών.

Τέλος, ο Τζο Μπάιντεν προτιμά να κρατά χαμηλούς τόνους αυτές τις ώρες, ενώ επίσημα δεν έχει κριθεί τίποτε. «Δεν είμαι εδώ για να διακηρύξω ότι νικήσαμε, αλλά για να αναφέρω πως όταν τελειώσει η καταμέτρηση πιστεύουμε ότι θα είμαστε οι νικητές» είπε χαρακτηριστικά αργά το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας), σημειώνοντας πως «κάθε ψήφος πρέπει να μετρήσει» και δηλώνοντας αισιόδοξος, ότι αυτή θα είναι «μια νίκη για τη δημοκρατία και την Αμερική».

Ενδείξεις σοβαρών λαθών, τα οποία αν μη τι άλλο πλήττουν την εκλογική διαδικασία στις Ηνωμένες Πολιτείες, εντοπίστηκαν τις τελευταίες ώρες σε διάφορες πολιτείες, επιβεβαιώνοντας στην ουσία τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος καιρό πριν είχε επισημάνει τα προβλήματα της επιστολικής ψηφοφορίας.

Τα προβλήματα αυτά ίσως έχουν επιπτώσεις και στις δύο πλευρές, ενώ παράλληλα αφήνουν υποψίες ακόμα και για νοθεία. Χθες βράδυ (ώρα Ελλάδος) το CNN μετέδωσε ότι η κομητεία Αλεγκενι της Πενσιλβανίας θα σταματήσει την καταμέτρηση περίπου 29.000 ψηφοδελτίων, έπειτα από δικαστική παρέμβαση! Η διαμάχη αφορά ψηφοδέλτια που δεν έχουν τυπωθεί καλά, με αποτέλεσμα αυτά να μην καταμετρηθούν ως την Παρασκευή.

Ο σύμβουλος του επιτελείου Τζέισον Μίλερ είπε ότι θα κινηθούν νομικά στα αποτελέσματα στην Πενσιλβανία, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι έχουν εικόνα στις ψήφους που έχουν ήδη καταμετρηθεί σε αυτήν την πολιτεία. Παράλληλα, δικαστήριο της πολιτείας έκρινε ότι οι παρατηρητές της εκστρατείας του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μπορούν να στέκονται πιο κοντά για να παρακολουθούν την καταμέτρηση των ψήφων στη Φιλαδέλφεια, απόφαση που χαιρετίστηκε ως μεγάλη νίκη από τους Ρεπουμπλικάνους.

Η εξέλιξη, αν και δικαιώνει εν μέρει τον Τραμπ, δεν έδειξε να τον ικανοποιεί, αφού λίγο αργότερα απείλησε με περαιτέρω νομικές ενέργειες ενάντια σε αποτελέσματα σε ορισμένες πολιτείες στις οποίες φαίνεται να επικρατεί ο Τζο Μπάιντεν.Στο ίδιο κλίμα, οπαδοί του Τραμπ, κάποιοι από τους οποίους οπλισμένοι με τουφέκια και πιστόλια, συγκεντρώθηκαν έξω από εκλογικό κέντρο στην Αριζόνα την Τετάρτη το βράδυ, καθώς είχαν διαδοθεί φήμες ότι οι ψήφοι υπέρ του Τραμπ δεν καταμετρώνται σκοπίμως. Φωνάζοντας «Σταματήστε την κλοπή» και «Μετρήστε την ψήφο μου», οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το εκλογικό κέντρο στη Μαρικόπα του Φίνιξ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα