46ος πρόεδρος των ΗΠΑ εξελέγη ο Τζο Μπάιντεν

Η πολιτεία της Πενσιλβανίας και τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα ανακήρυξαν νικητή των εκλογών τον 77χρονο υποψήφιο των Δημοκρατικών

Έπειτα από ημέρες αγωνίας για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ -και με τα ερωτήματα, βέβαια, να πλανώνται αναφορικά με την πρωτοφανή καθυστέρηση στην καταμέτρηση, που έριξε βαριά τη σκιά της στη διαδικασία-, υποστηρικτές του 77χρονου υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν βγήκαν τελικά το Σάββατο στους δρόμους για να γιορτάσουν τη νίκη του. Το έναυσμα για τους πανηγυρισμούς έδωσε η είδηση πως ο εκλεκτός του Δημοκρατικού Κόμματος επικράτησε στην Πενσιλβανία, κερδίζοντας τους 20 εκλέκτορες της πολιτείας, με αποτέλεσμα να γίνει ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Αμεσα τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα με ζωντανές συνδέσεις ανακήρυξαν τον Μπάιντεν νικητή των εκλογών και χιλιάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους φορούσαν μάσκα, έσπευσαν στον Λευκό Οίκο για να γιορτάσουν έξω από την περίμετρο ασφαλείας, καθώς στο βάθος ακούγονταν πυροτεχνήματα.

Και στη Νέα Υόρκη, όμως, υποστηρικτές του Μπάιντεν χόρευαν στους δρόμους, φώναζαν και χτυπούσαν κατσαρολικά από τα μπαλκόνια τους, τις ταράτσες και τα κεφαλόσκαλά τους, κρατώντας αμερικανικές σημαίες και πλακάτ υπέρ του Δημοκρατικού υποψηφίου. Αντίστοιχες σκηνές εκτυλίχθηκαν από άκρη σε άκρη στις ΗΠΑ, ενώ την ίδια ώρα υποστηρικτές του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Τραμπ συγκεντρώθηκαν σε κάποιες πόλεις, καταγγέλλοντας «νοθεία στο αποτέλεσμα».

Τα ξημερώματα της Κυριακής ο Μπάιντεν πραγματοποίησε, ενώπιον πλήθους οπαδών του στο Ουίλμινγκτον, την πρώτη ομιλία του ως πρόεδρος. «Οι πολίτες αυτού του κράτους μίλησαν. Μας έδωσαν μια ξεκάθαρη νίκη, μια πειστική νίκη» τόνισε και κάλεσε τους Αμερικανούς να μη συμπεριφέρονται πλέον «στους αντιπάλους τους σαν σε εχθρούς».

«Δεσμεύομαι να είμαι ένας πρόεδρος που θα συσπειρώνει και όχι που θα διχάζει» υπογράμμισε, σημειώνοντας πως στόχος του είναι να ηγηθεί «των δυνάμεων της αξιοπρέπειας», προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού, να επιστρέψει στην οικονομική ευημερία, να διασφαλίσει υγειονομική ασφάλεια για τις αμερικανικές οικογένειες και να εξαλείψει τον συστημικό ρατσισμό. Την ώρα που ο διεθνής Τύπος έκανε πρώτο θέμα την εκλογή Μπάιντεν, με τους «Sunday Times» να γράφουν χαρακτηριστικά «Ο κοιμισμένος Τζο ξυπνά την Αμερική», αναφερόμενοι στο παρατσούκλι («υπναράς Τζο») που είχε προσδώσει ο Τραμπ στον αντίπαλό του, συγχαρητήρια έφταναν από όλο τον κόσμο. Κατ’ αρχάς, ο Μπαράκ Ομπάμα, ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ, χαιρέτισε την «ιστορική» νίκη του «φίλου του», ενώ πρώτη από την Ευρώπη η καγκελάριος Μέρκελ ήταν εκείνη που έσπευσε να συγχαρεί τον Αμερικανό πρόεδρο. Τα συγχαρητήριά του εξέφρασαν μεταξύ άλλων και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αλλά και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καλώντας τον Μπάιντεν να «εργαστούν από κοινού».

Άξια αναφοράς είναι η ελπίδα που εξέφρασε το Ιράν για μια αλλαγή των «καταστροφικών πολιτικών των ΗΠΑ», την ώρα που η Αγκυρα τόνιζε πως θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, τέλος, που χάνει έναν σύμμαχο στο πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ -ενώ οι Παλαιστίνιοι ελπίζουν σε καλύτερες ημέρες μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν-, έσπευσε να συγχαρεί τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, όπως και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα