Αρμενική τραγωδία: H μεγαλη προδοσια ενός περήφανου λαού

Η οδυνηρή απώλεια εδάφους προς όφελος του Αζερμπαϊτζάν! Πέπλο μυστηρίου ο ρόλος του «σουλτάνου»

Οι πρώτες ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις έφτασαν κι αναπτύχθηκαν χθες στην περιοχή των συγκρούσεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με τη Μόσχα να ανακοινώνει πως ελέγχει τον διάδρομο Λατσίν, τον «ομφάλιο λώρο» και μοναδική οδό ανεφοδιασμού που συνδέει την Αρμενία με τον αυτονομιστικό θύλακα.

«Σήμερα οι προκεχωρημένες μονάδες του αποσπάσματος των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανέλαβαν τον έλεγχο του διαδρόμου Λατσίν» ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ρώσος στρατηγός Σεργκέι Ρούντσκι, προσθέτοντας πως για την ώρα έχουν φτάσει στην περιοχή περίπου 400 από τους 1.960 στρατιώτες που θα σταλούν συνολικά.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη ανάμεσα στο Γερεβάν, το Μπακού και τη Μόσχα, οι Ρώσοι στρατιώτες θα αναπτυχθούν στο μέτρο που οι αρμενικές δυνάμεις θα αποχωρούν από τα εδάφη, τα οποία περνούν και πάλι υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν. Στο τέλος, το Μπακού θα ανακτήσει επτά περιφέρειες που συνορεύουν με το Καραμπάχ και ένα μικρό τμήμα του ίδιου του θύλακα.

Ωστόσο, οι δικαιοδοσίες των Ρώσων στρατιωτών που συμμετέχουν στην αποστολή της ειρηνευτικής δύναμης, όσον αφορά το ζήτημα της προστασίας πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων, απομένει ακόμη να διευκρινισθούν, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Πρόκειται για την ειρηνευτική δύναμη. Εννοείται ότι οι δικαιοδοσίες της απομένει ακόμη να διευκρινισθούν, επειδή αυτές οι δικαιοδοσίες δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί στην κοινή ανακοίνωση των δύο προέδρων και του πρωθυπουργού της Αρμενίας» δήλωσε ο Πεσκόφ.

Παράλληλα όμως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου πρόσθεσε ότι με βάση τις αρμοδιότητες της ειρηνευτικής δύναμης, οι Ρώσοι στρατιωτικοί θα «επιβλέπουν την κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό όλων των εχθροπραξιών».

Επισήμανε ακόμη ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί θα εγκατασταθούν στον διάδρομο του Λατσίν, όπου «θα διασφαλίσουν τη λειτουργία αυτής της οδικής αρτηρίας», «ενώ άλλες πτυχές απομένει να διευκρινισθούν». Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου παρατήρησε για μια ακόμη φορά ότι δεν γίνεται λόγος για εγκατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ρωσοτουρκικής ειρηνευτικής δύναμης, παρά την επιμονή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το αντίθετο. «Ο κοινός τομέας συνεργασίας θα βρίσκεται στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν. Δεν θα είναι στο έδαφος του Καραμπάχ και γίνεται λόγος για κέντρο ελέγχου» δήλωσε ο Πεσκόφ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα